На цьому наголосила народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка, голова постійної делегації України в ПА НАТО Ірина Фріз (на знімку) під час круглого столу на тему: «Реформа СБУ в контексті президентсько-парламентських антикорупційних ініціатив».

За словами законотворця, ще 2015 року за ініціативи керівника Служби безпеки створено міжнародну міжвідомчу групу, яка напрацювала концепцію реформування інституції. «Мала честь з колегами працювати в цій групі, — зауважила вона. — У концепції обговорювалися демілітаризація і позбавлення певних функцій. Зокрема, йшлося про те, що економічні злочини, корупція — це статті, які підходять іншим відомствам, а діяльність служби має зосереджуватися на боротьбі з тероризмом та загрозами для державного суверенітету».

«Концепція реформування СБУ була добра, її можна було затверджувати на засіданні РНБО, на жаль, так не сталося, — сказала І. Фріз. — Але маємо іншій законодавчий крок в напрямі реформування — це закон про Нацбезпеку». Після ухвалення цього закону, наголосила парламентарій, СБУ стане державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями. «СБУ має гарантувати державну безпеку, протидію розвідувально-підривній діяльності проти України, боротьбу з тероризмом, контррозвідування, захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, оборонного, науково-технічного потенціалу, кібербезпеку, економічну та інформаційну безпеку, — підкреслила 
І. Фріз. — Найпевніше, питання економічної безпеки може бути викреслене під час обговорення цього законопроекту».

Водночас парламентарій наголосила, що напрацювання мають стосуватися не просто діяльності, а реформування СБУ. «У представництві НАТО наголошують на необхідності більш якісно виписати законопроект про СБУ з огляду на необхідність протидіяти тим загрозам, які країна має сьогодні, — наголосила вона. — У законі необхідно позбавити службу розслідувань економічних злочинів. Відповідні статті передаються іншому органу, який матиме право цим займатися, згідно з функціоналом, прописаним у законодавстві». За словами Ірини Фріз, уже цього року ми зможемо отримати проект закону, в якому зазначатимуться формат та напрями реформування СБУ.

Вл. інф.
Скріншот відео виступу Ірини Фріз під час круглого столу.