Учора в Києві відбувся IV Форум енергоефективного партнерства’18 «ЕСКО: Успіхи та перспективи. Нові механізми сталого фінансування енергоефективності місцевих громад». Організатор форуму — Держенергоефективності та міжнародні партнери.

Участь у форумі взяли парламентарії, керівництво центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та обласних рад, міські голови, енергоменеджери, ОСББ, профільні громадські організації, міжнародні проекти, представники промислових підприємств, будівельні компанії, виробники енергоефективних матеріалів та обладнання, енерго-
аудитори, профільні асоціації.

Учасники форуму обговорили такі ключові теми: енергосервіс у регіонах, районах, містах; енергоефективність державних об’єктів на прикладі міжнародних зобов’язань та зарубіжного досвіду; новітні інструменти підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках; функціонування енергоменеджменту та стимулювання енергоефективності для промислових підприємств.

«Механізми ЕСКО почали впроваджуватися насамперед органами місцевого самоврядування, адже це — величезний ринок, — зауважив у своєму виступі Голова Держенергоефективності Сергій Савчук. — У нас 70 тисяч бюджетних установ, більша їх частина перебуває в підпорядкуванні органів місцевого самоврядування». За його словами, до ЕСКО-проекту сьогодні долучається Державне водне агентство. С. Савчук також висловив сподівання, що до ЕСКО-проекту долучаться Міністерство оборони, Міністерство освіти та інші відомства.

Голова Держенергоефективності нагадав, що лише за 2018 рік було реалізовано 20 ЕСКО-проектів, які дали змогу залучити 18 мільйонів гривень приватних інвестицій.

«У минулому році ми внесли зміни до законодавства, всю закупку контракту ми робимо через систему ProZorro. І починаючи з кінця минулого року, коли система була відкрита і адаптована, ми відкрили 360 енергосервісних контрактів. З них уже укладено 114 контрактів на 90 мільйонів гривень», — цитує С. Савчука «Укрінформ».

У свою чергу перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський розповів, що нещодавно у Відні, в офісі Секретаріату Енергетичного Співтовариства, провели важливу професійну дискусію, яка стосувалась процесу анбандлінгу газорозподільних компаній і використання систем обліку енергетичних ресурсів.

«Під час обговорення було презентовано аналіз виконання цієї роботи всіма країнами—членами Енергетичного Співтовариства, включаючи Україну, Грузію та Молдову. Секретаріатом Енергетичного Співтовариства визнано, що Україна в цих питаннях рухається достатньо швидко та демонструє чимало зрушень за останній рік», — зазначив Домбровський на своїй сторінці у Фейсбуці. За словами парламентарія, позитивно було сприйнято учасниками дискусії презентацію Голови НКРЕКП Дмитра Вовка щодо пілотного проекту використання смарт-лічильників в п’яти містах України, адже нині це дуже актуально для всіх країн.

Під час Форуму заплановано підписання між Держпродспоживслужбою та Держенергоефективності Меморандуму про партнерство щодо запровадження енергосервісу для підвищення енергетичної ефективності будівель державних установ.