Парламентська асамблея Ради Європи теж переживає внутрішню кризу — на черговому засіданні сесії Асамблеї у Страсбурзі відбулися дебати щодо корупції всередині ПАРЄ. Представники української парламентської делегації взяли активну участь у цих дебатах.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у своєму виступі, зокрема, звернула увагу присутніх на принципи доброчесності, на яких має базуватись Асамблея. Політик наголосила, що українська делегація завжди принципово відстоювала цінності Асамблеї і системно вказувала на порушення базових принципів з боку колишніх керівників.

«Ми були свідками того, коли рік колишній президент ПАРЄ не дотримувався слова про самовідсторонення з посади через порушення етичних норм, — сказала І. Геращенко. — Після відставки колишнього президента Педро Аграмонта і його колег, змін майже не відбулося. Але він не поніс жодної відповідальності за свої дії, за несанкціоновану поїздку до режиму Башара Асада, яку він здійснив як президент нашої Асамблеї в дні хімічної атаки проти сирійських дітей».

За словами І. Геращенко, незважаючи на відсутність уже три роки в залі Асамблеї російської делегації, у ПАРЄ досі відчувається її серйозний вплив через лобістів і групи підтримки, які блокують дебати по отруєнню в Солсбері, війну на Донбасі чи незаконні вибори в окупованому Криму.

«Закривати очі на подібні факти — неприпустимо з точки зору додержання демократичних стандартів урядування в ЄС. Безумовно, вже зараз мають бути відсторонені від роботи всі причетні до порушень співробітники секретаріату, а політики, забруднені в корупційних скандалах, повинні негайно скласти мандат членів ПАРЄ. Асамблея повинна вимагати нульової толерантності до корупції у будь-яких її проявах», — наголосила Ірина Геращенко.

Член української парламентської делегації Леонід Ємець, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України, повідомив присутніх про боротьбу з корупцією в Україні, анонсував створення в Україні антикорупційного суду і запропонував створити європейський антикорупційний суд. Олексій Гончаренко жорстко поставив питання відповідальності Генерального секретаря Ради Європи Т. Янгланда за бездіяльність по відношенню до фактів корупції в секретаріаті. Сергій

Власенко зосередив увагу, що країни-члени ПАРЄ не виконують резолюції Асамблеї, і це породжує безкарність. Борислав Береза нагадав непоодинокі факти «проштовхування» потрібних Кремлю рішень проросійськими лобістами в Асамблеї, а Асамблея закривала очі на ці очевидні речі. Олена Сотник, виступаючи від юридичного комітету, закликала національні парламенти провести розслідування по епізодах і прізвищах, що звучали у доповіді щодо Сирії.

Своєю чергою, доповідачка Петра де Суттер в своїй доповіді зазначила, що вперше ПАРЄ переживає таку кризу, і в таких умовах багато членів ПАРЄ відчули зраду внаслідок того, що декілька політиків зрадили ключові принципи цієї організації.

У рамках другої частини сесії ПАРЄ також відбулись дебати про роль Європи в ініціюванні мирних процесів у Сирії. Ірина Геращенко висловила співчуття цивільному населенню Сирії, яке переживає масштабну гуманітарну катастрофу.

«Російська Федерація мала бути гарантом знищення хімічної зброї. Натомість, за повного сприяння російських військових, режим Башара Асада продовжує використовувати заборонену хімічну зброю проти своїх громадян. Від цього хаосу й міграційних проблем також виграє Росія, яка зацікавлена в послабленні ЄС, в створенні нових безпекових і економічних проблем на континенті», — зауважила політик.

Ірина Геращенко також нагадала про безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі, зокрема, про постійні обстріли цивільних населених пунктів, внаслідок яких гинуть та отримують тяжкі травми українці. Окрім того, вона окреслила систематичні порушення прав людини в окупованому Криму та закликала посилити санкції проти Росії, яка зловживає правом вето, блокує всі рішення Радбезу ООН. 

«Потрібно посилювати санкції проти Росії, інакше ми всі маємо розділити відповідальність за неспроможність захистити українських і сирійських дітей від вбивств і поранень», — підкреслила політик.

Коментар

Ірина ГЕРАЩЕНКО, Перший заступник Голови Верховної Ради України (у Facebook):

— Безкарність РФ поглиблює гуманітарну катастрофу в Сирії і Україні. Росія, яка б мала утилізувати хімічну зброю, використовує її проти сирійських дітей. В Україні РФ використовує заборонені Оттавською конвенцією міни і важке озброєння, в Солсбері — хімічну субстанцію «Новічок», й все це від повної безкарності. Ми зобов’язані посилити санкції проти РФ. Яка веде підривну діяльність в ЄС, провокує міграційні кризи і безпекові виклики.
Рік тому тодішній президент ПАРЄ Аграмонт і Ко з російськими депутатами ручкалися з Асадом. Вони не понесли жодного покарання за цю підтримку диктаторського режиму. Відповідальність за ситуацію в Сирії лежить на всіх міжнародних організаціях і інституціях, бо ми дозволяємо Росії цю безкарність.

Дуже важливі й важкі дебати по корупції в ПАРЄ. Всі члени української делегації взяли активну участь в дебатах й навіть змогли змінити й переламати їх тональність. У доповіді про корупцію йдеться в основному про Азербайджан, але всі українські депутати згадали про Росію, її лобістів в ПАРЄ і РЄ, про те, що Аграмонт і Ко не лише їли азербайджанську ікру, а й літали на російському військовому літаку в Сирію, й ведуть ніжну й небезкорисливу дружбу з Кремлем. Й навряд чи це альтруїстична любов... Бо бачимо, як національні парламенти і влади намагаються закрити очі на політиків-корупціонерів.
Ми вітаємо це антикорупційне розслідування й вимагаємо не лише засудження, а й суворого покарання всіх, чиї прізвища звучать в доповіді. Мають бути санкції проти членів секретаріату, а політики повинні скласти мандат членів ПАРЄ. Українська делегація засуджує, що в доповіді не розслідуються факти, пов’язані з РФ. А під час обговорення ми побачили, що чимало європейських колег прагнуть заговорити цю тему, засудити порушення, але обійтися без покарань. Й влаштувавши публічне биття Азербайджану, не всі готові витягти брудну білизну по РФ, бо з’ясується, що чимало респектабельних європейців носили ці брудні російські портки і косоворотки під своїми краватками і сукнями. Але ми — українська делегація — й надалі робитимемо все, аби вивести на чисту воду брудний російський лобізм й корупцію, що й досі нерідко рулять в Асамблеї.

Підготувала Анна ШЕВЧЕНКО.
Фото зі сторінки Ірини ГЕРАЩЕНКО у Facebook.