У неділю, 29 квітня, у 40 об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) в 17 областях відбулися перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів. До складу цих 40 ОТГ увійшли 133 місцеві ради (міських — 4, селищних — 16, сільських — 113).

Кіровоградщина. За результатами паралельного підрахунку 100 відсотків протоколів посаду голови Приютівської ОТГ здобув Андрій Коломійцев (нині — заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, БПП «Солідарність) — 63,13 відсотка голосів. Головою Новопразької ОТГ став Богдан Куруп (нині — голова Олександрійської РДА, БПП «Солідарність») — 52,29 відсотка голосів. Дмитрівську сільську ОТГ очолить Наталія Стрикуль (нині — сільський голова, самовисування) — 88,37 відсотка голосів. БПП «Солідарність» отримала також найбільшу кількість депутатських мандатів, повідомляє наш власкор Петро МЕЛЬНИК.

Волинь. Переконливу перемогу на виборах до ради Торчинської об’єднаної територіальної громади, що в Луцькому районі, отримало ВО «Батьківщина», яке матиме тут 12 своїх представників. По чотири мандати отримали самовисуванці, а також члени БПП «Солідарність» та Радикальної партії Олега Ляшка. Окрім цього, в раду ОТГ потрапили два депутати від Аграрної партії України. Очолить громаду самовисуванець Юрій Кревський. Як передає наш власкор Максим СОЛОНЕНКО, участь у голосуванні взяли 71 відсоток виборців.

Вінниччина. З вагомою перевагою на виборах голови Тростянецької селищної об’єднаної територіальної громади на Вінниччині перемогла Людмила Червонецька — її кандидатуру підтримали 95 відсотків виборців.

До складу новоствореної ОТГ увійшла також громада сусіднього села Демидівка. Одночасно обирали депутатів новоствореної ОТГ. Інтереси виборців представлятимуть: 9 обранців від ВО «Батьківщина», 
8 — від БПП «Солідарність». Депутатські мандати також вибороли представники «Самопомочі», Радикальної та Аграрної партій, є частина самовисуванців, інформує наш власкор Віктор СКРИПНИК.

Загалом, за оцінками експертів з Комітету виборців України, ключовою проблемою на перегонах став підкуп виборців. Серед інших проблем виборчої кампанії — факти тиску на кандидатів та проблеми в роботі виборчих комісій. З цього приводу вже висловилися народні депутати. Так, Сергій Алєксєєв (БПП) наголошує: відповідальність за підкуп виборців необхідно посилювати на законодавчому рівні.

За словами Сергія Алєксєєва, одним із найбільш кричущих прикладів порушень, став випадок в Одеській області. Там в Кілійській ОТГ поліція затримала спостерігача від однієї з партій, яка за винагороду у дві тисячі гривень мала знайти осіб, готових проголосувати за кандидатів від цієї партії. Таким охочим мали заплатити по 400 гривень. Свідчення затриманої офіційно задокументовано.

«Гроші мали виплачувати у два етапи: 200 гривень до виборів і 200 гривень після голосування. Нині щодо затриманого спостерігача відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України. Їй загрожує до семи років позбавлення волі», — розповів депутат.

Крім того, за словами Сергія Алєксєєва, в цій же Кілійській ОТГ було зафіксовано факти розповсюдження фальшивих агітаційних матеріалів. Фіксувалися порушення і в інших ОТГ. Зокрема, надходила інформація про підкуп виборців у Заліщицькому районі Тернопільської області та Великобурлуцькому і Нововодолазькому районах Харківської області. Вивчає поліція й факти щодо організації підкупу в Торчинській ОТГ на Волині.

«Ми беремо на контроль розслідування цих справ, щоб жоден порушник у разі доведення вини не уникнув відповідальності. У нас попереду ще багато виборчих процесів, і будемо думати, як модернізувати виборче законодавство і посилювати відповідальність за його порушення, особливо за підкуп виборців, щоб такого в країні у нас більше не відбувалось», — сказав він.

А за словами голови КВУ Олексія Кошеля, масштаби підкупу виборців були значно більші, ніж під час попередніх виборів до об’єднаних громад. «Однак не можна виключати, що окремі факти підкупу могли використовуватися з метою дискредитації політичних опонентів шляхом звинувачення їх у виборчих злочинах. Попри це масштаби використання механізмів підкупу і відкритий характер їх реалізації вказують на те, що це явище є технологією № 1 на виборах в ОТГ», — додав він.

Вл. інф.