Житель селища Товсте, що в Заліщицькому районі Тернопільщини, Богдан Лукій відтворив підпільну друкарню ОУН. Разом із побратимами ОУНівцями він кілька років шукав архівні матеріали й документи, щоб відновити типографію повстанців, яка діяла в 1948—1951 рр. у Товстому.

«За цей час підпільники видрукували і розповсюдили 700 кг пропагандистської літератури. У їхньому користуванні були дві друкарські машинки і станок-ґутенберґівка», — розповідає Богдан Лукій.
28 квітня 1951 року оперзагін МДБ викрив друкарню, у нерівному бою загинули всі працівники. «У криївці нам вдалося на 90 відсотків відтворити ту атмосферу, якою вона була 65 років тому. І хоча ще багато треба допрацювати, ми вже бачимо, що ідея матиме успіх. Мрію, щоб ця кімната отримала статус повноцінного музею селища. З організаційними роботами нас підтримує районна організація ВО «Батьківщина», — додає Богдан Лукій.
Нині в реставрованій криївці зберігаються друкарські машинки, гасова лампа, особисті речі друкарів-підпільників, зброя повстанців.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надав Богдан ЛУКІЙ.