Мешканці міста Фастів, що на Київщині, активно готуються до відзначення 100-річчя проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР. Адже саме в цьому місті 1 грудня 1918 року відбулася історична подія, яка відіграла величезну роль в історії України — підписання предвступного договору про об’єднання між Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою в одну єдину соборну державу. В рамках відзначення цієї дати пропонується проведення Всеукраїнського заходу «Естафета єднання», який охопить усю територію України та згуртує український народ навколо ідеї єдності, порозуміння і задля європейського майбутнього нашої держави.

З пропозицією щодо проведення Естафети єднання виступила Фастівська міська громада. В розмові з її головою Михайлом НЕТЯЖУКОМ (на знімку) ми дізнавалися про програму проведення цього всеукраїнського заходу.

Фастів. Музей-вагон Злуки УНР та ЗУНР.

— Михайле Володимировичу, ідея Всеукраїнського заходу «Естафета єднання» надзвичайно цікава, проте хотілось би почути мету цього масштабного проекту, який вже вийшов на загальнонаціональний рівень.
— Ідея незалежності, єдності та соборності України завжди відігравала основоположну роль в історії нашої держави. Особливо актуальне це питання зараз. Адже, ставши об’єктом гібридної агресії у вигляді популізму, радикалізму і штучно створюваних конфліктів у політичній, міжнаціональній, релігійній, соціальній, економічній, культурній та інших сферах, наша держава через розбрат у суспільстві може опинитися перед загрозою не лише втрати територій та ресурсів, а й повного знищення суверенітету.
А уроки нашої історії свідчать, що відсутність єдності та консолідації суспільства неодноразово призводила до руйнування державності та розділення території між іншими державами. Тому зараз перед нами, українцями, стоїть завдання — згуртуватися в ім’я захисту та майбутнього розвитку нашої країни. І мова йде не тільки про географічне єднання, а більшою мірою про духовне єднання, формування суспільної довіри один до одного. Гуртуватися навколо реальних справ, навколо вирішення тих критичних проблем і викликів, які постали перед народом України.
Сьогодні доля дає нам нагоду це зробити — проведення заходів із відзначення 100-річчя проголошення Соборності України, які охоплять усю територію України та згуртують український народ. Хотілось би наголосити, що йдеться не про історичну реконструкцію тих подій чи символічну акцію, приурочену до дати. Ми прагнемо провести дійсно об’єднуючий захід для усіх регіонів нашої держави. Фастівчани усвідомлюють, що українців практично дуже важко об’єднати навколо минувшини та спільної історичної пам’яті, адже, будучи у складі армій інших держав, вони досить часто були вимушені дивитися один на одного через приціли зброї та воювати один з одним. Водночас зараз українці готові об’єднуватися навколо іншого — навколо спільного майбутнього. Адже всі ми, громадяни України, незалежно від того, в якому регіоні хто мешкає, незалежно від національності, віросповідання, соціального чи майнового статусу, хочемо жити в незалежній, мирній, демократичній країні, де панує справедливість та верховенство права, а пріоритетом розвитку держави є людина. І саме це прагнення може допомогти нам згуртовуватися в часи випробувань з метою захисту та побудови єдиної, соборної, незалежної України.
І саме Всеукраїнська Естафета єднання може засвідчити готовність українців змінитися самим і змінити на краще країну. Перед її проведенням необхідно здійснити підготовчу роботу, спрямовану на формування спільного бачення майбутнього, віднайти об’єднуючі цінності, одночасно створити концепцію просування вперед, окресливши пріоритети суспільного розвитку, та сформулювати план дій з досягнення загальносуспільних цілей.
— Обґрунтуйте, будь ласка, чому Естафета має стартувати саме з Фастова?
— Історично Соборність України відбулася не одномоментно. 1 грудня 1918 року на залізничній станції Фастів, де на той час розміщувався уряд УНР, прибули представники уряду ЗУНР. Було підписано Передвступний договір про злуку Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Після цього, 3 січня 1919 року, його було ратифіковано в Станіславі (нині Івано-Франківськ). А 22 січня 1919 року в уже визволеному від німців Києві, на Софійській площі, за участі зарубіжних делегацій, вищого духовенства, армії та громади було урочисто проголошено Акт Злуки УНР та ЗУНР і Соборність України.
Фастівчани глибоко усвідомлюють значущість історичної події для всього українського народу і готуються гідно відзначити столітній ювілей цієї дати.
— Розкажіть детальніше про те, як саме має проходити Естафета єднання в усіх регіонах України?
— Офіційний урочистий старт Естафети пропонується оголосити 1 грудня, у день 100-річчя проголошення Акта про злуку УНР та ЗУНР, у м. Фастів з урочистого закладання представниками кожного нашого регіону країни привезених з собою капсул із землею в монумент Соборності України, який планується збудувати з нагоди ювілею у Фастові. Монумент у вигляді снопа пшениці як символ достатку та єднання усіх регіонів нашої країни в одну соборну державу вінчатиме гніздо лелек, які символізують домівку, сімейні цінності, добрі сили та світле майбутнє. В обмін на капсули з землею делегації зможуть взяти з собою в кожен регіон зерна пшениці як символ добра, благополуччя, достатку, майбутнього розвитку.
Далі пропонується, щоб в кожному регіоні Естафета проходила за особливим, індивідуальним сценарієм. Враховуючи важливі процеси децентралізації, бажано, щоб на місцях кожна міська, сільська, селищна рада, ОТГ визначали, що вони будуть робити, адже відповідальність за майбутнє нашої держави — це відповідальність кожного з нас, кожного населеного пункту, кожного українця.
Після того як у регіонах відбудуться свої заходи, 22 січня 2019 року на Софійській площі пропонується проведення підсумкового загальнонаціонального Віче єднання за участі представників усіх областей України, АР Крим, міст Києва та Севастополя, зарубіжних делегацій, усіх релігійних конфесій, Збройних сил України та громадянського суспільства, за результатами якого затвердити новий Маніфест Соборності України, а також зв’язати символічний сніп із стилізованих стебел пшениці, привезених з усіх регіонів, як символ Соборної України.
Звісно, всі ці заходи потребують значної підготовчої роботи. Через те, що  Естафета єднання — всенародна, тож варто до її реалізації долучити не лише органи влади, а й представників громадянського суспільства з усіх куточків нашої держави.
— Які заходи заплановані безпосередньо у Фастові до проведення Всеукраїнської акції «Естафети єднання»?
— Фастівчани вже активно готуються до відзначення 100-річчя проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР. Низка заходів вже відбулася у місті. Зокрема, спільно з Національною академією державного управління при Президентові України було проведено круглий стіл на тему «Соборна Україна: розвиток парламентаризму». А також відбувся Форум депутатів Фастівської міської ради усіх скликань — колишніх, нинішніх та майбутніх, на якому всі, незалежно від політичних поглядів, об’єднали зусилля задля проведення на належному рівні заходів із відзначення 100-річчя Соборності України, демонструючи цим усій країні приклад згуртованості та єднання. Варто зазначити, що до цих процесів у місті активно долучається молодь, яку на форумі представляла рада учнівського самоврядування міста — потенційні депутати, котрі розуміють, що розвиток Фастова значною мірою залежить і від них самих. В ході роботи учасники форуму одноголосно прийняли звернення до українського народу та до керівництва країни про важливість проведення на загальнодержавному рівні об’єднавчої акції «Естафета єднання».
У рамках підготовки до заходу заплановано проведення форуму місцевої демократії «Єдина Україна» за участі представників Конгресу місцевої та регіональної влади Ради Європи, органів місцевого самоврядування, місцевих лідерів з усіх регіонів України. Розробляємо програми і молодіжного фестивалю, економічної конференції «Розвиток через єднання», засідання Ради старійшин, зборів релігійних організацій «Соборна Україна», навчальної програми «Єдність. Демократія. Взаєморозуміння» Відкритого інституту цифрової освіти, наукової конференції «Єднання заради майбутнього», форуму освітян, з’їзду майстрів народного мистецтва, куди будуть запрошені представники всіх національностей, які проживають на території України, спортивного фестивалю «Єдність. Соборність. Перемога» тощо.
Подібну підготовчу роботу, спрямовану на гуртування українців, можливо, варто було б провести і в інших населених пунктах. Так, низка міст вже зголосилися до реалізації спільних заходів.
— Відомо, що група народних депутатів підтримала вашу ініціативу і вже зареєструвала проект постанови про проведення Всеукраїнського заходу «Естафета єднання» з нагоди 100-річчя проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР.
— Отримавши підтримку від Київської облдержадміністрації, наразі ми спільно розробляємо обґрунтований план заходів із відзначення 100-річчя Акта Злуки УНР та ЗУНР, враховуючи культурно-мистецькі заходи та впорядкування об’єктів інфраструктури Фастова. Асоціація міст України також підтримала ініціативу Фастівської міської ради, проголосувавши за план заходів і проект постанови Верховної Ради з її проведення на засіданні правління 14 лютого 2018 р. Завдяки такій плідній співпраці 1 березня 2018 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови про проведення Всеукраїнського заходу «Естафета єднання» з нагоди 100-річчя проголошення Акта Злуки № 8088. Щира подяка народним депутатам України — представникам різних політичних сил та поглядів, які підтримали цей проект. Це реальний приклад того, як українці можуть об’єднуватися в ім’я добрих справ та майбутнього розвитку нашої держави. Сподіваємося, що всі народні депутати України одностайно підтримають постанову, яка пропонує рекомендувати Президенту України оголосити в Україні 2019-й — Роком Соборності України, Кабінету Міністрів України — розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 100-річчя проголошення Акта злуки. Міністерство культури України та Український інститут національної пам’яті також готові долучатися до вищезгаданих заходів. Обласні ради та міські ради міст обласного значення отримали вже запрошення до участі, тож регіони готуються до Естафети єднання. Звісно, без потужної державної підтримки вона неможлива. Враховуючи важливість процесів єднання для майбутнього, ми звертаємося до Президента України із запрошенням взяти участь в урочистих заходах та з проханням підтримати і взяти під особистий контроль підготовку та проведення Всеукраїнського заходу «Естафета єднання». Це дозволить не лише гідно відзначити на загальнодержавному рівні 100-річчя Соборності України, а й згуртувати український народ навколо ідеї єдності, порозуміння та консолідації, а також зміцнити імідж України як миролюбної і високодуховної держави на міжнародному рівні.

Спілкувалася Юлія ШПАКОВИЧ.
Фото надано Фастівською міською радою.