Закон про ремісничу діяльність потребує суттєвого доопрацювання і чіткішого механізму застосування. На цьому наголосила народний депутат, секретар Комітету з питань соціальної політики Наталія Веселова під час круглого столу «Перспективи самозайнятості через ремесла: профорієнтація, навчання, результат» (на знімку), який відбувся на базі та за підтримки Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України. На заході також були присутні посадовці і експерти, здатні впливати на формування державної політики в соціальній сфері.

Вони наголошували, що відсутність належних комунікацій між зацікавленими сторонами є суттєвою перешкодою на шляху до продуктивного розвитку творчого, зокрема ремісничого сектору. Зокрема, йшлося про взаємну інтеграцію можливостей — підготовку «дорожньої карти» для майстрів за результатами проекту «Craft It!», яку б можна було розповсюджувати в мережі профтехосвіти. Окрему увагу приділили розробці просвітницького блоку, який би міг стати в пригоді демобілізованим учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам.

У мирному житті, констатувала Наталія Веселова, атовці часто не можуть себе знайти, їм значно комфортніше на фронті. І подібні до проекту «Craft it!» заходи, на її переконання, можуть бути частиною політики держави. Способом адаптації таких людей поза війною. Народний депутат поділилася, що 2014 рік різко змінив і її життя. «Я мешкала в Донецьку, але звільнилась з державної служби, бо зрозуміла, що якщо не зроблю цього, то присягатиму на вірність «ДНР». Я допомагала в створенні добровольчого батальйону «Донбас». Коли життя міняється, ти змінюєш ставлення до держави, переоцінюєш цінності, шукаєш можливості», — зазначила вона і додала, що людям, які вимушені змінювати життя, потрібно допомагати.

Наприкінці заходу учасники напрацювали проект резолюції, яку адресують парламенту і уряду. Зокрема, одним з пунктів ефективної взаємодії всі учасники визначили залучення зацікавленої громадськості до підготовки законодавства та навчальних програм.

Вл. інф.
Фото Олени ЗАДОРОЖНОЇ.