Голова Верховної Ради Андрій Парубій узяв участь у засіданні Ради національної безпеки і оборони України, яке відбувалося під головуванням Президента Петра Порошенка.

Під час засідання.

Під час засідання розглядали питання про за-провадження санкцій проти Росії, а також продовження санкцій, запроваджених у зв’язку із незаконною анексією Криму та агресією Російської Федерації проти суверенної і незалежної Української держави. «Попередні санкції, які тривають нині, чітко синхронізовані з нашими партнерами з Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки», — сказав П. Порошенко. «Своїм новим рішенням ми скоординуємо санкції з тими, які запроваджуються Сполученими Штатами Америки проти громадян і юридичних осіб Російської Федерації, — продовжив Президент. — Вони пов’язані із застосуванням хімічної зброї в центрі Європи та із проведенням незаконних виборів на території окупованого Криму». До підготовки відповідних документів було залучено Службу безпеки, Міністерство внутрішніх справ, уряд та Національний банк.
Щоденно на сході ми втрачаємо героїв, які захищають територіальну цілісність і незалежність нашої країни, наголосив глава держави і назвав це «ніяк не замороженим конфліктом». Він закликав до «абсолютної рішучості дій». Важливим кроком на цьому шляху є запровадження Операції об’єднаних сил. Цей новий формат дає «додаткові можливості для захисту людей, протидії диверсійно-розвідувальним групам і підвищення ефективності наших дій на фронті», — зазначив П. Порошенко.
Під час засідання РНБО глава держави наголосив на порушеннях виборчого законодавства, зафіксованих під час останніх виборів до об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Він заявив про неприпустимість підкупу виборців, зосередивши увагу присутніх на необхідності посилення відповідальності за такі злочини. Наголосив також на важливості притягнення до відповідальності тих, хто організовував підкуп виборців.
На засіданні розглядали й питання про припинення дії окремих угод щодо Співдружності незалежних держав (СНД). «Ключова позиція — їх скасування», — сказав Президент. Він нагадав, що Україна, на відміну, наприклад, від Грузії, ніколи не була членом СНД, тому не може здійснювати вихід за тією ж процедурою. «Не можна вийти з того, куди Україна ніколи не входила, — зауважив глава держави. — Але ми припиняємо участь у координаційних органах СНД. МЗС про-аналізувало, поінформувало уряд щодо доцільності подальшого перебування у складі тих чи інших угод. Ми будемо дуже ретельно опрацьовувати ці позиції, але Україна більше не братиме участь у жодних координаційних органах СНД».
Петро Порошенко також поінформував членів РНБО, як проходять переговори із Вселенським Патріархом Варфоломієм з приводу надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві. «Ця ініціатива знайшла активну підтримку в світі, — зауважив він. — Наша українська діаспора, політичні діячі, церковні ієрархи її підтримали». Звернення, за яке проголосували в парламенті, жодним чином не є втручанням влади та держави у справи церкви, акцентував Президент. «Українці вибороли своє право на Помісну Автокефальну Церкву», — підкреслив він і закликав усіх «боротися і молитися», щоб якомога швидше це рішення вдалося ухвалити.

Вл. інф.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).