Народні депутати від фракції Блоку Петра Порошенка Руслан Демчак, Михайло Довбенко та Павло Різаненко підготували та внесли на розгляд Верховної Ради проект змін до деяких законодавчих актів, які стосуються вдосконалення функціонування фінансового сектора в Україні.
За словами парламентаріїв, законопроект спрямовано на усунення негативних чинників, які стримують розвиток галузі. Йдеться про необхідність врегулювати організацію готівкового грошового обігу, внести низку змін до системи гарантування вкладів щодо неприбутковості Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, усунути правову прогалину в частині зняття з реєстрації ліквідованих банків, удосконалити механізм управління державними банками.
«Наша законодавча пропозиція дасть змогу, зокрема, поліпшити організацію грошового готівкового обігу шляхом забезпечення потреб економіки регіонів банкнотами та монетами всіх номіналів і побудувати ефективну структуру готівки в обігу в середньо- та довгостроковій перспективі, зменшивши водночас операційні витрати Національного банку, — повідомив Михайло Довбенко. — Ще одне питання — усунення перешкод Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для реалізації покладених на нього законом обов’язків у частині завершення процедури ліквідації банку та припинення банку як юридичної особи за нульового ліквідаційного балансу, а також унормування питання включення його до переліку неприбуткових організацій задля збільшення обсягів відшкодування фондом кредитів Міністерству фінансів та Національному банку».

Леся ВИСОЧАНСЬКА.