До війни Богдан Балабан був взірцевим студентом Львівського національного університету імені Івана Франка. Навчався на дуже мирній кафедрі — іспанської філології. І, напевно, ніколи не замислювався про військові однострої. Однак події в державі не залишили його байдужим.

На знімку: Богдан Балабан, позивний «Галич», у своєму кафе.

Свою війну Богдан Балабан, позивний «Галич», розпочав на одному з найважчих напрямків антитерористичної операції — разом зі своїми побратимами він визволяв Широкине. Потім його підрозділ робив все можливе і неможливе, щоб не допустити збройних провокацій з боку російських окупантів проти мирного населення робітничого Маріуполя, з напрямку Комінтернове.
Війна залишила свій слід у душі цього молодого українця. Повернувшись з фронту, він, як і багато інших захисників, зіткнувся з симптомами так званого постбойового синдрому. Розпач, апатія... він навіть думав звертатись до психолога. Але вирішив взяти себе в руки і розпочати свою справу.
Ідея прийшла сама собою. Якось, сидячи на лавочці біля свого дому, Богдан разом із друзями обговорив ідею створення молодіжного пабу. Концептом якого було не вживання спиртних напоїв, а повноцінний відпочинок з настільними іграми та спілкуванням. Однак відкрити такий заклад, та ще й у Львові, — справа не з дешевих. Заручившись підтримкою друзів, Богдан для початку відкрив свою авторську кав’ярню. І назвав її на честь веселого мультяшного героя — «Zig Zag». Саме цей невгамовний пілот є чудовим символом того, що будь-які труднощі можна подолати з усмішкою.
Богдан відкривав свою справу разом із товаришем. Старт власного бізнесу коштував хлопцям по 40 тисяч гривень з кожного, ну і ще приблизно 20 тисяч вони вклали у процесі роботи. Починаючи підприємницьку діяльність, вони вирішили не шукати якихось програм підтримки для колишніх воїнів АТО, а робити все власними силами. Бо, на їхню думку, за їх ратний подвиг їм ніхто нічого не винен. Логотип, власне як і внутрішнє оздоблення, теж допомогли оформити друзі. Вони ж і стали першими постійними клієнтами закладу.
Тепер авторська кав’ярня «Галича» вже має своїх постійних шанувальників. Крім кави, вишуканих сортів чаю, колишній атовець почав виготовляти і власні «крафтові бургери» за таємним сімейним рецептом. Відомо лише те, що в бургерах він використовує лише українські, екологічно чисті інгредієнти. Крім цього, Богдан розробив цілу промоційну кампанію з заохочення людей, які люблять смачно та корисно поїсти.

Тарас ГРЕНЬ.
Фото автора.