До чотирьох років і шести місяців позбавлення волі засуджено одного з мешканців прикордонного міста Могилева-Подільського, що на Вінниччині, який намагався контрабандним шляхом переправити до Молдови дві раритетні ікони.

Восени минулого року його затримали на міжнародному пункті пропуску Могилів-Подільський—Отач. Під час особистого огляду під верхнім одягом було виявлено та вилучено дві ікони із зображенням Ісуса Христа. Чоловік пояснив, що придбав їх на місцевому ринку.

За інформацією керівника прес-групи управління Служби безпеки у Вінницькій області Ірини Єрмолової, мистецтвознавча експертиза встановила, що ікони виготовлені у XІX столітті і становлять історичну, культурну та музейну цінність. Могилів-Подільський міськрайонний суд кваліфікував дії підсудного за ч. 1 ст. 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України. Затриманий раніше вже відбував покарання за незаконне зберігання вогнепальної зброї. Рішення суду набуло чинності в січні 2014 року. Конфісковані ікони передано до музейного фонду.

Упродовж минулого року за намагання вивезти за межі держави раритетні цінності  та предмети старовини на Вінниччині до кримінальної відповідальності притягнуто семеро контрабандистів. У них вилучено срібні й золоті монети часів Російської імперії, старовинні предмети побуту ХІХ століття, ікони, а також рідкісний зразок холодної зброї XІX століття, яку використовували офіцери Лейб-гвардійського кінного полку Британської імперії.

 

Вінницька область.