Найзагадковіший архітектурний комплекс Івано-Франківська — палац Потоцьких — нагадував 5 травня метушливий вулик. У рамках ІІІ міжнародного фестивалю «Карпатський простір» тут організували дитячу локацію. Скульптури з лози, майстер-класи з малярства, виготовлення ляльок-мотанок, аплікації привернули увагу малечі.

Голови Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук, облради — Олександр Сич та народний депутат Анатолій Матвієнко.

За тим, як із грудки глини виходить глечик із дивовижними візерунками, спостерігали й дорослі. Майстер-клас давав гончар Віталій Гладковський. Він викладає в міській школі кераміки.
На іншій локації відбувався скульптурний симпозіум. Майстер виробничого навчання Івано-Франківського ТУ № 21 Ростислав Вінтонів працював у рамках проекту «Повернення із раю». Чаклували над своїми виробами заслужений художник України, живописець із Краматорська В’ячеслав Гутиря. Поруч — викладач Національної академії мистецтв Костянтин Синицький та інші. Запросив митців Сергій Полуботько, голова спілки майстрів художнього ковальства та засновник міжнародного фестивалю «Свято ковалів», що також уже відбувався в Івано-Франківську.
Від палацу Потоцьких рухаємося далі. Що ближче до театру кіно «Люм’єр», то голосніше лунає запальна кавказька музика. Це відбувається презентація азербайджанської культури. Її представляє Посол Азербайджану в Україні Азер Худієв, розповідає про національні страви, традиції. Тим часом за пловом, пахлавою, долмою вишикувалася чимала черга. Допомагає пригощати гостей Матлаб Надторов. Він у Франківську вже 28 років. Тут навчався в Інституті нафти й газу. Розповідає, що в місті потужна азербайджанська діаспора. На доказ цього підходять студентки Айнур та Нармін Фатуллаєви. Вони тут 18 років, відколи батько приїхав на роботу. Розмовляють українською.
То тут, то там чується польська, чеська, угорська мови. У колоритних національних костюмах гості поспішають на концерт, що тривав на головній фестивальній локації — міській площі Івана Франка. На сцені запальний аджарський колектив змінює дитячий гурт, який заводить тужливу румунську пісню.
У відкритті ІІІ міжнародного фестивалю «Карпатський простір» взяли участь надзвичайні й повноважні посли низки країн, керівники представницьких делегацій із 18 країн-учасниць, народні депутати, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, співголова оргкомітету фестивалю Богдан Струтинський та господарі свята. Вітаючи учасників і гостей форуму, голови Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук, облради — Олександр Сич та міський голова Руслан Марцінків подякували Міністерствам культури, науки і освіти та інформаційної політики, Національному театру оперети, депутатам Верховної Ради й депутатському корпусу обласної та міської рад, які спільно з виконавчою владою області виступили єдиним фронтом задля організації такого дійства. «Це позитивний імпульс для розвитку економіки й черговий крок для зближення Прикарпаття з європейськими країнами», — зазначив Олег Гончарук.
Народний депутат Анатолій Матвієнко запевнив, що об’єднавчу та репрезентаційну місію потенціалу Прикарпаття й загалом Карпатського регіону фестиваль виконує сповна.
Також відбувся міжнародний освітній форум щодо впровадження реформи «Нова українська школа», світових тенденцій вищої освіти, а також задоволення освітніх потреб національних меншин.
Заходи тривали 5—6 травня. Культурний проект, що об’єднав країни Карпатського регіону, вдався на славу.

Івано-Франківська область.

Фото надано Івано-Франківською ОДА.