Президент України Петро Порошенко розраховує, що Антикорупційний суд може з’явитися вже у травні, що відкриє шлях черговому траншу МВФ. Про це він заявив в інтерв’ю німецькому журналу Focus, пише Укрінформ.

 

«Ми прагнемо прискорити процес створення незалежного Антикорупційного суду. Я абсолютно впевнений, що нам це вдасться у першій половині року, можливо, ще у травні. І тоді ми отримаємо наступний транш», — зазначив глава держави.
Проект закону про Вищий антикорупційний суд від Президента зареєстрували у Верховній Раді 22 грудня 2017 року. Також у парламенті зареєстровано чотири альтернативні законопроекти від депутатів. 18 січня Рада не змогла внести до порядку денного президентський законопроект № 7440 про Вищий антикорупційний суд та чотири альтернативні законопроекти. 
1 березня народні депутати підтримали в першому читанні внесений Президентом проект закону № 7440. Водночас низка міжнародних партнерів України виступили з критикою цього документа. Зокрема, Міжнародний валютний фонд заявив, що цей законо-проект суперечить зобов’язанням України.
Нагадаємо, Україна з 2015 року реалізує з МВФ чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF), в рамках якої можна отримати майже 17 мільярдів доларів. 2015-го за цією програмою Київ отримав два транші — 5 мільярдів доларів у березні і 1,7 мільярда доларів у серпні. У вересні 2016 року Фонд виділив 1 мільярд доларів. У НБУ розраховують, що в 2018-му Україна зможе залучити ще 3,5 мільярда доларів від МВФ. У Фонді наполягають, що для продовження співробітництва Україна має ухвалити закон про приватизацію (що вже зроблено), створити антикорупційний суд, урегулювати питання з цінами на газ і провести земельну реформу.