Без військового параду, зайвої помпезності та радянської символіки у столиці відбулися урочистості та вшанування пам’яті загиблих із нагоди 73-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні за участю керівництва держави, ветеранів війни, колишніх мучеників концтаборів, а також сучасних українських військових, духовенства та громадськості (на знімку).

Тихо, мирно, з молитвою та повагою згадували своїх предків, котрі боронили свою землю та весь світ від фашизму, та шанували живих ветеранів війни. На жаль, з кожним роком реальних свідків тієї війни стає дедалі менше, а наймолодшим учасникам бойових дій — вже майже дев’яносто.

Ми втратили кожного п’ятого жителя

Зранку 9 травня хода на чолі з Главою держави пройшла Алеєю Воїнської Слави до могили Невідомого солдата, де відбулися покладання квітів та хвилина мовчання за загиблими героями.

Президент Петро Порошенко у всіх своїх промовах під час заходів наголосив, що українці зробили вагомий внесок у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. «Без мільйонів солдатів, солдатів-українців на полях Другої світової війни — cвітова війна не закінчилась би», — зазначив Глава держави під час виступу на урочистому складанні військової присяги молодим поповненням 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних Сил України. Це — елітна бригада, до якої проходить жорсткий відбір — на службу беруть лише високих, кремезних, спортивних хлопців, і всі солдати служитимуть за контрактом.

Глава держави підкреслив, що впродовж історії українці зі зброєю в руках боронили свою землю від ворожих зазіхань — і зв’язок поколінь захисників України є нерозривним. Адже у багатьох нинішніх молодих солдатів діди чи прадіди захищали Україну від нацистської навали, а батьки — брали участь в Антитерористичній операції на сході України. Учасниками Другої світової війни були прадіди Вадима Васильківського, Валентина Карпіка, Богдана Костенка, Олексія Кушніра, Віталія Міщенка, Ігоря Очеретного, котрі нині прийняли присягу. А прабабуся Владислава Вощаного — Ірина Голубнича — у 16-річному віці пішла на фронт та служила польовим медиком.

Україна внаслідок свого геостратегічного становища стала одним із основних плацдармів світової війни — впродовж тридцяти п’яти місяців на її теренах велися активні бойові дії регулярних військ, відзначив Президент.

«Віддаючи належне величезній ролі, яку відіграли у розгромі військ Третього рейху всі держави антигітлерівської коаліції, ми, безумовно, пишаємося внеском українців у досягнення спільної перемоги і порятунок світу від нацистського поневолення. Наш народ — знекровлений передвоєнними колективізацією, Голодомором, Великим терором тридцятих років — у полум’ї всесвітньої людської катастрофи втратив кожного п’ятого доньку та сина», — наголосив Петро Порошенко.

Звертаючись до 340 новобранців, які прийняли присягу на вірність українському народу, Президент, як Головнокомандувач, наголосив, що Збройні Сили України, згідно з оцінками авторитетного міжнародного аналітичного центру, нині входять до десятки найсильніших європейських армій. «Ми — восьмі у відповідному рейтингу на континенті. І наша армія — двадцять дев’ята у світі. Та зростати і міцніти нашим Збройним Силам точно є куди», — підкреслив П. Порошенко.

Водночас Петро Порошенко підкреслив, що вже виконано обіцянку: тепер призовники за віком не несуть службу на передовій в зоні проведення Операції об’єднаних сил, на лінії фронту служать винятково добровольці-контрактники. Президент запевнив, що реформа ЗСУ, спрямована на розбудову армії відповідно до стандартів НАТО, на яку йдуть податки українців, військовий збір та інші ресурси держави, триватиме і надалі.

Цю війну виграв народ

У 2005 році Генасамблея ООН ухвалила рішення зробити єдине для всіх країн-учасниць свято — День пам’яті та примирення — 8 травня. А Україна відзначає цей день з 2015 року. У меморіальному комплексі «Національний музей історії України у Другій світовій війні» з нагоди Дня пам’яті та примирення вперше пройшла символічна «хвилина миру» та було запалено меморіальний вогонь пам’яті.

У такий спосіб наша держава повертається до витоків власної історії і вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні разом з Європою, відмовляючись від спільних з країною-агресором «червоних днів» у календарі. Так, ще у 2014 році Указом Президента було скасовано відзначення 23 лютого і запроваджено День захисника України на 14 жовтня — козацьке свято Покрови. Торік 21 листопада вперше відзначали День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України. 30 квітня також відзначається День українського прикордонника.

«Незгасна людська пам’ять про колосальні жертви Другої світової, про тисячі дощенту зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл вкотре застерігає світ від небезпеки повторення подібної катастрофи», — сказав Глава держави під час «хвилини миру». І побажав усім найголовнішого — здоров’я та миру.

Під час урочистостей було сказано чимало слів і про «зворотну ціну перемоги», яка спричинена не лише злодіяннями нацистів, а й комуністами, про багато нових сторінок трагічної історії, які відкрили гірку правду. І про героїв

Другої світової, котрі давали відсіч фашизму не лише у лавах Червоної армії, а й УПА та інших формуваннях. 

«Ми обов’язково переможемо і цього разу. Іншою ціною, іншим способом, іншими засобами. Не лише військовими, не лише оборонними, а й політико-дипломатичними», — сказав Президент.

Відбулося також відкриття фотовиставки «Герої», яка наочно демонструє загальносвітовий масштаб участі українців у Другій світовій війні. На виставці представлено 12 фотографій, на яких зображені сучасні герої, які обороняють східні кордони нашої держави, а також герої Другої світової війни, проводячи паралелі між трагічними подіями 30—40-х років минулого століття та важкими випробуваннями сучасності.

Найкраще привітання — гідне життя

Народні депутати України також взяли активну участь у пам’ятних заходах. Зокрема, у Вінницькому обласному пансіонаті для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку народний депутат України із фракції Блоку Петра Порошенка Сергій Кудлаєнко привітав самотніх ветеранів та інвалідів війни, котрі не мають рідних та близьких. Сьогодні цей заклад розташовано у п’ятиповерховому приміщенні, добре обладнаний і має всі можливості, аби створити належні умови для повноцінного життя людей, позбавлених родинного піклування. «Зрілість та сила держави полягають у сильній економіці та соціально відповідальному суспільстві й великою мірою визначаються підтримкою та повагою до найбільш вразливих — малечі та стареньких», — зауважив С. Кудлаєнко.

Представники «Народного фронту» на чолі з народним депутатом Іриною Єфремовою взяли участь в урочистостях з нагоди Дня пам’яті та примирення біля Меморіалу Слави у Харкові. «Жах огортає душу, коли дивишся на статистику: страшні цифри — 65 млн людей загинуло у Другій світовій війні, 62 країни брали у ній участь, тільки Україна поховала у цій війні 8 млн людей, — сказала Ірина Єфремова. — Згадую про дітей Донбасу, де сьогодні ідуть бойові дії. Ніхто в Другій світовій війні не міг передбачити, що брат піде на брата. І що Росія окупує частину нашої території. Сьогодні на межі зіткнення гинуть наші воїни за те, щоб Україна була вільною і незалежною. Ми всі маємо шанувати тих, хто і тоді, і зараз захищає наші кордони».

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко у Запорізькому парку Перемоги разом з ветеранами танцював просто неба та співав фронтових пісень. Парламентарій подякував ветеранам за внесок у боротьбу з нацизмом та пообіцяв відвоювати окуповані території і повернути мирне небо українцям. «Найкраще привітання для ветеранів — це гідне життя і пенсії, доступна медицина, дешеві ліки, стабільні ціни і мирне небо над головою, щоб молоді хлопці, повернувши територіальну цілісність, прийшли додому живими, — підкреслив Ляшко. — Багата країна може бути при сильній економіці».

Факт

За різними оцінками, 65 мільйонів людей загинуло у Другій світовій війні, 62 країни брали у ній участь, а Україна поховала у цій війні 8 мільйонів своїх синів та дочок. Майже 1,5 тис. сіл спалили гітлерівці на українській землі.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).