На приміщенні Чернігівської міської ради поруч з українськими були вивішені й німецькі прапори — цьогоріч у вшануванні Дня перемоги над нацизмом брала участь делегація з німецького міста-побратима Меммінгема на чолі з обер-бургомістром Манфредом Шилдером.

Владислав Атрошенко та Манфред Шилдер вшановують загиблих, німецьке кладовище.

Фото прес-служби міської ради Чернігова.

Візит до Чернігова німецька делегація розпочала із вшанування героїв неоголошеної російсько-української війни — до стели на центральній площі міста з їхніми іменами та фото гості поклали квіти. У перший день візиту гості разом з керівниками міста також відвідали німецьке кладовище в урочищі Яцево та братські могили в урочищі Кривулівщина. На німецькому цвинтарі, відновленому в 1997 році, поховані 288 німецьких військовополонених. А в 11 братських могилах урочища Кривулівщина -майже 20 тисяч радянських військовополонених та мирних мешканців.

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко розповів гостям, що найбільше чернігівців загинуло під час бомбардувань у серпні 1941 року і в 1943-му, коли німецька армія вже відступала. Тоді завойовники масово розстрілювали мирних жителів, серед яких були жінки та маленькі діти. І сьогодні у Чернігові є свідки тих жахливих подій.

«Ми схиляємо голови перед жертвами нещадної війни, яка ніколи не має повторитися. Ми думаємо як про жертв з українського боку, так і про жертв з німецького боку. І не пишаємося тими подіями. Ми підтримуємо вас у цьому страшному конфлікті з Росією. Шана і честь загиблим, і щоб наші народи ніколи не вступали у війну», — сказав обер-бургомістр м. Меммінгена Манфред Шилдер.

У міському палаці культури відбувся українсько-німецький вечір пам’яті та примирення. Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, стоячи на сцені палацу з німецьким колегою, зауважив: «Якщо переглянути історичні сторінки, то можна побачити, що культури, які завойовувалися зброєю, зникали, а ті, що створювалися тяжкою працею та дружбою — існують і розвиваються. Я хотів би, щоб наша Україна розвивалася саме завдяки праці та дружбі». Манфред Шилдер, зокрема, зазначив: «Наш обов’язок — пояснити дітям, що мир — це те, без чого жити не можна».

Чернігів.