Проблеми у відносинах позичальників та кредиторів треба розв’язувати комплексно. Про це в себе на сторінці в соціальній мережі написав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв. Він нагадав, що НБУ затвердив положення щодо створення Кредитного реєстру банків.

«До цієї єдиної бази всі українські банки вноситимуть інформацію про боржників, чий борг перевищує 10 мінімальних заробітних плат: нині це 372300 гривень», — пояснив він.

За словами Сергія Алєксєєва, в подальшому кожного позичальника перевірятимуть за цим реєстром і на підставі отриманої інформації ухвалюватимуть рішення про видачу кредиту. У такий спосіб убезпечать себе від ризиків і співпраці з позичальниками з поганою кредитною історією. Водночас він наголосив, що для комплексного вирішення питань, що є у відносинах позичальників і кредиторів, надзвичайно важливо ухвалити Кодекс із процедур банкрутства.

«У той час, як для юросіб він осучаснить наявні процедури банкрутства, для фізичних осіб він створить законодавчі умови для можливості такого банкрутства. У можливості «обнулити» в судовому порядку борг зацікавлені не тільки громадяни, які не можуть виконати зобов’язання, а й банки та кредитні установи. Наявність у портфелі значної кількості таких неліквідних активів їм не дуже вигідна», — наголосив він.

Окремо, на думку народного депутата, треба ухвалювати закон щодо ринку колекторських послуг, якого в Україні в класичному розумінні взагалі немає. Нині, за словами Сергія Алєксєєва, часто робота колекторів межує зі злочинною діяльністю, коли боржників залякують, переслідують та погрожують їхньому життю та здоров’ю.

«Усе це треба переводити в цивілізоване русло, чітко встановлюючи правила роботи колекторів та їхні права», — вважає депутат.