Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко підписали Звернення до українського народу щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України. На спільній прес-конференції, що відбулася у Києві 8 травня, вони закликали всіх мирян, політиків, громадських діячів підтримати ідею незалежності й соборності Української Церкви та спільно працювати для її створення. У тексті звернення зазначено, що в усі часи боротьба за автокефальну Помісну Православну Церкву розпочиналася одночасно з боротьбою за незалежність України. З 1991 року було кілька спроб здобути автокефалію. Втім, через шалений тиск і спротив Москви досягти мети не вдалося.

«Зараз Президент України Петро Порошенко у нових умовах розпочав активні дії щодо надання автокефалії УПЦ. Підтриманий Верховною Радою, Президент звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію Православній Церкві України. Ми вважаємо, що надання автокефалії Константинопольською Церквою-Матір’ю відіграє важливу роль у зміцненні незалежності України, духовної та національної єдності нашого народу, розвитку релігійної свободи в Україні, сприятиме плідному міжконфесійному діалогові... Помісна Православна Церква стане непереможною духовною фортецею у боротьбі з російською агресією проти України. Тому ми підтримуємо зусилля Президента Петра Порошенка у цьому надзвичайно важливому для України питанні», — йдеться у Зверненні.
Напередодні Президент України Петро Порошенко в ефірі телеканала ICTV порівняв заяви російських політиків та церковних ієрархів про те, що Україна начебто є канонічною територією Російської православної церкви з територіальними претензіями. Він зазначив: «Ми бачимо жахливу ситуацію, коли Україна оголошена канонічною територією Російської Федерації. Що це, як не територіальні претензії?» Президент України наголосив: «Помісна автокефальна Українська Православна Церква є ключовим елементом нашої державності й нашої незалежності. Бо армія боронить українську землю. Мова боронить українське серце. Церква — боронить українську душу. Це є три складові елементи, яких ми не повинні нікому віддавати». За словами глави держави, «Канонічною територією України є Україна. І немає жодних інших варіантів». Він наголосив, що обрання свого патріарха є справою самих українців, а «функцію і роль Матері-Церкви виконуватиме Константинопольський патріархат», і підкреслив, що це дуже важливо з точки зору історичної справедливості. «Ми просто повертаємось до історичної справедливості. Тоді — хочу наголосити — ще не було ніякої Російської православної церкви. Якщо Константинопольська Церква є Матір’ю-Церквою для України, то Українська Церква є Матір’ю-Церквою для Росії. Бо звідси вона пішла, а не навпаки», — підкреслив Петро Порошенко. Він наголосив, що «за історичною, духовною і державною справедливістю Україна виборола і заслужила право мати Українську Помісну Церкву». Якщо Українська Церква отримає автокефалію, це буде історична подія, «коли в Україну за багато сотень років повернеться власна Церква». Президент України також наголосив, що держава не визначатиме, хто буде патріархом нової Церкви, а також, що після проголошення Помісної Церкви на території України Московський патріархат зможе вільно діяти.
Нагадаємо, 17 квітня 2018 року Президент Петро Порошенко закликав патріарха Константинопольського надати Києву Томос (указ) про автокефалію Православної церкви. 19 квітня Верховна Рада України схвалила відповідне звернення до патріарха Варфоломія I.
Із заявами про підтримку ідеї автокефалії виступив Собор єпископів Української Православної Церкви США та Світовий Конгрес Українців, який від імені 20-мільйонної української діаспори також закликав Вселенського патріарха надати Томос про автокефалію Української Православної Церкви в Україні.
Як зазначає релігієзнавець Олександр Саган, 31 травня збереться Синод із 12 єпископів Константинопольського патріархату, котрі всебічно розглянуть питання української автокефалії. Якщо «за» буде сім голосів з 12, тоді патріарх підпише Томос, і тоді навіть ті, хто був «проти», теж ставлять свій підпис під документом і його привозять в Україну. «Отримання Томосу я б прирівняв за значенням для майбутнього України з проголошенням незалежності. Нам змінюють ментальність через церкви, нам змінюють наше бачення, світосприйняття. Тому ми маємо повернутися до української ментальності», — зазначив Олександр Саган.
Ідею незалежності української Церкви підтримали в УПЦ КП та УАЦП, в УПЦ МП виступили проти. Разом з тим, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ Московського патріархату Олександр Драбинко у своєму блозі на Lb. ua написав: «Я хочу сьогодні публічно підтримати автокефалію Української Церкви. Причому роблю це свідомо, прекрасно розуміючи всі ризики, які накликає на мене ця позиція. Річ у тім, що, проаналізувавши майже столітню історію боротьби українських православних християн за автокефалію, я зрозумів: альтернативи канонічній самостійності нашої Церкви просто немає». Він вважає, що перебування української Церкви в юрисдикції Москви призвело до того, що Білокам’яна почала використовувати церковні структури як політичний інструмент. Митрополит зазначає, що Російська церква не помічає нападу Росії на Україну та анексії частини її території, тож на ній теж частина відповідальності за ці злочини.
«Мета справжнього православ’я, — наголошує Олександр Драбинко, — спасіння душі, її удосконалення для Царства Небесного. А ось мета «політичного православ’я» в Україні — спасіння імперії, відновлення колишньої могутності Росії».

Світлана ЧОРНА.

 

ФАКТ

За даними соціологічних досліджень, проведених Центром Разумкова, 27 відсотків громадян України вважають, що православні мають згуртуватися довкола Української Православної Церкви Київського Патріархату, 23 відсотки — що православні мають об’єднатися в єдину Церкву, яка домагатиметься своєї незалежності. Лише 9 відсотків громадян вважають, що українська Церква має бути частиною російської церкви.
Частка вірних УПЦ МП становить 13 відсотків, а в 2010 році їх було 24 відсотки.