Перша й найуспішніша на Івано-Франківщині — саме так можна охарактеризувати Печеніжинську територіальну об’єднану громаду, одну з 23 на Прикарпатті. Нещодавно вона перемогла в соціальному реаліті-шоу телеканала «1+1» «Громада на мільйон», у такий спосіб підтвердивши цей статус. А також залучила на реалізацію свого бізнес-проекту мільйон гривень.

 

Ігор Довірак.

 

Танок «Аркан» у виконанні печеніжинців.

 

У програмі «Громада на мільйон» та змаганнях за грошові інвестиції загалом узяли участь п’ять ОТГ з Івано-Франківської, Луганської, Волинської, Тернопільської та Миколаївської областей. Упродовж шести тижнів вони мали довести необхідність об’єднання задля втілення своїх ідей та кращого життя людей. Команди виконували різні бізнес-завдання, встановлювали рекорди України, надавали соціальну допомогу в своїх громадах, виробляли унікальний продукт, демонстрували туристичний потенціал краю, залучали спеціалістів до своїх ОТГ, пропонували бізнес-проекти. До цього їх заохочували інвестори Ірина Озимок та Дмитро Огньов. Головна мета проекту — доступною мовою розповісти про переваги децентралізації та готовність до змін. Переконати в цьому інші громади, які ще тільки мають намір об’єднуватися, донести ідеї розвитку місцевого самоврядування.
На третій тиждень реаліті-шоу зійшла з дистанції команда Скала-Подільської ОТГ, далі — Княгининівська та Новопсковська ОТГ. Однак організатори не оминули їх увагою. Під час фінального бізнес-балу спочатку вручили заохочувальні призи. Фермер Княгининівської ОТГ Олександр Джус отримав 30 ягнят породи Меріно Ландшафт від Дмитра Огньова, голови найбільшого у Східній Європі фермерського господарства. За тиждень О. Джус, згідно із завданням конкурсу, створив на своїй фермі належні умови для утримання цих ягнят. П’ять представників Скала-Подільської ОТГ отримали поїздку до Польщі від міжнародної організації Global Communitу за те, що зуміли розповісти в соціальній мережі про свої досягнення. Спецприз для Новопсковської ОТГ — у них впродовж п’яти років працюватиме експерт за кошти ПРООН.
Отже, за головний приз змагалися Бузька і Печеніжинська ОТГ. Впродовж трьох хвилин вони презентувати свої бізнес-проекти.
Голова Бузької ОТГ 27-річний Юрій Заволока представив проект будівництва консервного заводу. Актуальність його в тому, щоб переробляти надлишки сільськогосподарської продукції, створити нові робочі місця. Бюджет проекту — 32 млн грн. Хоч Бузька ОТГ і не перемогла, зате отримала сертифікат на 250 тисяч гривень від фонду «USAID Україна DOBRE».
Голова Печеніжинської ОТГ 48-річний Ігор Довірак представив проект вирощування та збільшення доданої вартості малини. Ягоди вже вирощують на шести гектарах ОТГ. Загальна вартість проекту — 1,708 млн грн. За ці кошти планують побудувати приміщення для складування ягід, придбати камеру для їх заморожування, а також тару, провести навчання в громаді та інформаційну підготовку. Мають налагоджені зв’язки збуту, заручилися підтримкою найбільшого у Східній Європі реалізатора малини щодо готовності приймати продукцію. Підписано меморандум про створення сільгоспкооперативу. Треба ще передбачити придбання лінії очистки й сортування малини.
Цей проект і став переможним, хоча інтрига в фіналі зберігалася до кінця. Отож мільйон гривень від фонду WNISEF отримала Печеніжинська ОТГ.
Ігор Довірак розповів, що кожен прагнув достойно представити свою громаду в семи етапах програми. Печеніжинці встановили всеукраїнський рекорд із масового виконання танцю «Аркан», у хореографії та інструментальному супроводі взяли участь 168 учасників. Придумали, як представити унікальний продукт — виварювання солі з сировиці давнім способом. Розпитали в старожилів, спробували, вийшло. На очах у перехожих на Контрактовій площі в Києві народжувалися кристали солі, там її й реалізували як еко-продукт.
Під час презентації туристичної привабливості своєї ОТГ також вигадали цікавинку. Три пари з Волині, Луганська та Миколаївщини зголосилися на експрес-весілля по-гуцульськи. Реалізували соціальний проект, працевлаштувавши до пожежно-рятувальної бригади піклувальника сім’ї з села Молодятин. Виконали завдання щодо залучення до ОТГ спеціаліста: громада саме потребувала знавця англійської мови для допомоги в реалізації міжнародних проектів. Впровадили нову штатну одиницю.
Слава після перемоги в соціальному проекті не затьмарила голови. Від попередньої робота відрізняється більшою впевненістю у власних можливостях. А головне — люди переконалися, що можна згуртуватися задля спільної ідеї, і в тому, наскільки вагомим є внесок кожного. «А хто ще не об’єднався в ОТГ — то це ніби йде вперед шпалами, а не їде», — підсумував Ігор Довірак.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Печеніжинською ОТГ.

Івано-Франківська область.

 

ДОВІДКОВО

Печеніжинська ОТГ створена в жовтні 2015 року, охоплює 9 населених пунктів передгір’я Карпат, 8 із них мають статус гірських. Загалом 17,6 тисячі населення. Від початку створення на реалізацію стратегії розвитку надійшло 20 млн грн інфраструктурної субвенції та грантових коштів.
Наприкінці 2017-го за ініціативи голів об’єднаних територіальних громад в Івано-Франківській області започатковано діяльність Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Агенція розвитку об’єднаних територіальних громад Прикарпаття». Голова правління — Ігор Довірак.
Печеніжинська ОТГ веде підготовку проектних заявок на конкурс проектів програми транскордонної співпраці Україна—Румунія. На зустрічі голів ОТГ Прикарпаття 15 березня очільник Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук вручив голові Печеніжинської ОТГ Ігорю Довіраку грамоту від Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана за сумлінну працю.