Пам’ятну медаль «100 років прапору Військово-Морських сил України» вручено міському голові Вінниці Сергію Моргунову за багаторічну підтримку містом корвета з однойменною назвою «Вінниця».

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов (ліворуч) під час отримання пам’ятної медалі «100 років прапору Військово-Морських сил України» (праворуч Володимир Савельєв).

Фото з сайту Вінницької міськради.

Перед початком засідання виконкому міськради відзнаку передав керівник делегації вінничан на святкуванні в Одесі 100-річчя з дня підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту Володимир Савельєв.

«Підняття сто років тому українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту є свідченням того, що вже тоді у нас був флот і свої морські кадри, — зазначив Сергій Моргунов. — Українці професійно заявили про себе у військовій справі. Пам’ять і відродження тієї традиції, розповіді про героїзм українців на флоті є дуже важливими для військово-патріотичного виховання підростаючого покоління. Наш шлях до незалежності тернистий, нашому поколінню важливо не тільки пам’ятати про героїчні сторінки минулого. Не маємо права втратити незалежну державу».

За словами Володимира Савельєва, урочистості в Одесі розпочалися із внесення історичного Військово-Морського прапора міністра морських справ 1918 року. Знамено зберігалося в Українському національному музеї Чикаго (США). Тепер його повернули в Україну. «Приємно згадати, що серед ліцеїстів Одеського військово-морського ліцею, які несли історичне знамено, були відмінники навчання з нашої Вінниці», — наголосив Володимир Савельєв.

Нагадаємо, 29 квітня 1918 року над фортецею Севастополя і кораблями Чорноморського флоту замайоріли українські синьо-жовті прапори. За архівними матеріалами, перед початком Першої світової війни на кораблях названого флоту служили щонайменше три чверті моряків, які були вихідцями з України. Саме на їхню вимогу над морем замайорів прапор таких само кольорів, що й нині.

Вінниця.