За 26 років незалежності України нічого не змінилося в проведенні класичного марафону в столиці, де організатори цього заходу вирішили провести марафон KYIV EURO MARATHON 2018 у День Європи в Україні, маючи на меті пропагування здорового способу життя і оздоровчого бігу, а також показати нашу мальовничу столицю туристам із зарубіжних країн.

Класичний марафон (42,195 км) — це «свято бігу», тому в більшості цивілізованих країн він проходить відокремлено від забігів: — KIDS RUN 100 м; на 1 милю; 6 км; 12 км; 21,097 км. А для любителів бігу прикладом може стати організація бігунів у столиці, як це роблять: федерація любителів спорту, СК «Науковець» та інші організатори бігу, згідно з «Календарем пробігів у місті Києві на 2018 рік».

Організаторам треба багато попрацювати, щоб в подальшому на перше місце поставити імідж країни, солідний призовий фонд для учасників марафону та обрати марафонську трасу вулицями столиці, щоб більше жителів і гостей столиці бачили та енергійно підтримували марафонців на трасі. Це змагання буде хорошим стимулом для багатьох людей, які хочуть стати в один ряд із пропагандистами здорового способу життя, забувши про ліки, які так рекламують ЗМІ. Тоді душа радітиме, ритмічно битиметься пульс і добре працюватиме серце.

Класичний марафон (7 кіл по 6 км), який пройде вулицями Печерського району столиці зі стартом і фінішем на території НСК «Олімпійський», не робить марафон цивілізованим, хоча організатори і спираються на статут і регламент ІААФ (Міжнародної Асоціації легкоатлетичних федерацій). Характерно, що при вартості від 400 до 600 грн, бага-
тьом любителям бігу немає можливості взяти у них участь. А закриті дані нагородження переможців змагань не дають відомим спортсменам-марафонцям з багатьох країн вийти на трасу марафону. Крім того, немає змагань за віковими категоріями, а це свідчить про дуже низький рівень проведення змагань.

Раніше організатори марафонів благодійно допомагали дітям із малозабезпечених сімей, тепер і цього немає. Тому в змаганнях візьме участь дуже обмежена кількість учасників. Виходить, марафон не для пропаганди здорового способу життя, масового спорту і підтримки змагань з бігу, а для бажаючих заробити?

У цьогорічному марафоні візьмуть участь марафонці і любителі бігу з міст України, а також — студенти, аспіранти, працівники фірм і посольств із різних країн. Але організаторам, схоже, вже давно слід стати відповідальними і не жити одним днем: сьогодні гроші, а завтра хоч потоп. Не вистачає їм внутрішнього бажання досягнення мети, зробивши марафон доступним для багатьох його шанувальників.

Олександр НІЩУК,
учасник численних марафонів та супермарафонів у багатьох країнах Західної Європи і США.