Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у круглому столі в Королівському інституті міжнародних справ Четем Хауз у Лондоні (Велика Британія) на тему «Конфлікт на Донбасі: людський вимір та вплив на внутрішню політику». І. Геращенко поінформувала експертів провідних аналітичних центрів Великої Британії про поточну безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі. Політик зауважила, що за період агресії Російської Федерації постраждали понад 4,4 мільйона українців та загинули понад дві тисячі військових.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, голова Комітету у закордонних справах парламенту Великої Британії Том Тагенхат.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.

Докладніше про те, що відбувається на сході 

Ірина Геращенко повідомила, що низка питань гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи залишаються заблокованими. За її словами, одним із таких питань є запровадження тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти на Донбасі за участі Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Політик поінформувала, що нині понад три сотні осіб вважаються зниклими безвісти. Ініціатива української сторони щодо передачі в рамках гуманітарної підгрупи 23 громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, задля звільнення політв’язнів Кремля, і досі залишається без відповіді, каже вона.

Перший заступник глави парламенту звернула увагу на те, що представники міжнародних гуманітарних місій не можуть відвідати незаконно утримуваних українців ні на тимчасово окупованих територіях, ні в Росії. За таких умов до заручників та політв’язнів Кремля продовжують застосовувати тортури. Релігієзнавець Ігор Козловський, якого звільнили 27 грудня 2017 року, більш докладно поінформував про застосування тортур та психологічний тиск до цивільних та військовослужбовців на тимчасово окупованих територіях України. Вікторія Пантюшенко, дружина військовослужбовця Богдана Пантюшенка, який разом із побратимами перебуває на окупованому Донбасі, повідомила, що її чоловіка утримують у повній ізоляції від світу. Йому забороняють телефонувати дружині та отримувати листи чи передачі. Журналіст Сергій Гармаш поінформував учасників дискусії про напружену економічну та екологічну ситуацію на Донбасі.

Під час круглого столу учасники також дискутували про перспективи запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі, демілітаризацію тимчасово окупованих територій та їх реінтеграцію. Перший заступник Голови Верховної Ради звернула увагу на те, що агресивна зовнішня політика Російської Федерації, а також невиконання взятих зобов’язань вимагають посилення санкційного тиску. Вона висловила переконання, що найближчим часом РФ намагатиметься дестабілізувати ситуацію в Європі та Україні. «Росія втручатиметься у президентські та парламентські вибори», — зауважила політик.

Великоднє перемир’я тривало десять хвилин

Під час візиту до Великої Британії Ірина Геращенко зустрілася з головою групи дружби з Україною Джоном Вітінгдейлом, головою Комітету у закордонних справах парламенту Великої Британії Томом Тагенхатом, генеральним директором з питань безпеки Форін Офісу (Міністерства закордонних справ Співдружності націй) Філіпом Бартоном та заступником директора Департаменту прав людини та демократії Форін Офісу Річардом Джонсоном.

Говорили про напружену безпекову, екологічну та гуманітарну ситуації на Донбасі та про порушення прав людини в окупованому Криму. Український політик повідомила, що через систематичні обстріли з окупованих територій Донбасу лише протягом минулого місяця загинуло вісім військовослужбовців Збройних Сил України. Великоднє перемир’я тривало лише десять хвилин, зауважила вона.

Під час зустрічей особливу увагу приділяли миротворчій місії ООН на Донбасі. І. Геращенко висловила сподівання на продовження двосторонньої співпраці в питанні гуманітарного розмінування. У ході дискусії про агресивну зовнішню політику РФ та застосування «гібридних методів війни» вона звернула увагу британських колег, що проект «Північний потік-2» негативно вплине на економіку України, дозволить шантажувати країни Центральної та Східної Європи та посилить безпекові ризики в регіоні. «Закликаємо британських колег підтримати Україну в протидії цьому політичному проекту Кремля», — наголосила вона.

За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.