Як повідомили у Відділі з питань звернень громадян Апарату парламенту, минулого року до Верховної Ради України надійшло 90,5 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян. Дописувачами було порушено майже 92 тис. питань, що на 4,7 тис. більше порівняно з минулим роком.

Серед них майже половина — 47,1% від загальної кількості звернень громадян — становлять питання щодо забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян; 10,1% соціального захисту; 6,8% — діяльності Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів України; 4,5% — сім’ї, дітей, молоді, гендерної рівності, фізичної культури і спорту; 4,2% — комунального господарства; 3,5% — праці і заробітної плати; 3,4%  — фінансової, податкової та митної політики; 2,7%  — охорони здоров’я та житлової політики.

Тематичний аналіз парламентської пошти свідчить про значне збільшення кількості звернень, в яких порушуються питання правоохоронної тематики. Таких матеріалів надійшло 43,2 тис., що на 9,1 тис. більше, ніж у 2012 році. Зросла кількість скарг на дії суддів, судові рішення та вироки, незаконні методи ведення слідства та тяганини зі слідством тощо.

Порівняно з позаминулим роком зросла кількість звернень громадян з питань діяльності Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів України (з 4,1 тис. у 2012 році до 6,2 тис. у 2013 році). Автори висловлювали власну думку щодо суспільно-політичної ситуації в країні, роботи парламенту та діяльності окремих народних депутатів України.

Також зросла частка звернень, у яких громадянами порушувалися питання комунального господарства. У 2013 році їх питома вага становила 4,2% загальної кількості парламентської кореспонденції проти 2,9% у 2012 році. Усього до парламенту надійшло 3,8 тис. звернень на дану тематику, що на 1,3 тис більше, ніж позаминулого року. Більшість звернень на цю тему стосувалися питань опалення, газифікації, водопостачання та забезпечення електроенергією. Непоодинокими залишаються скарги на бездіяльність працівників комунальних служб і житлово-експлуатаційних організацій, неналежне утримання, ремонт житлового фонду та комунальних мереж.

Упродовж 2013 року до Верховної Ради надійшло 3,2 тис. звернень з питань праці і заробітної плати. Це на 1045 листів більше, ніж у 2012 році. Значна частина кореспонденції на дану тематику стосувалася невиплати заборгованості із заробітної плати, відпускних, розрахунку при звільненні.

Громадяни зверталися до парламенту також з питань: діяльності органів місцевого самоврядування (1372 пропозиції, заяви і скарги); інформаційної політики, діяльності засобів масової інформації (1188); освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності (1097); економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики та будівництва, підприємництва (1069); діяльності об’єднань громадян, релігії та міжконфесійних відносин (1043); обороноздатності, суверенітету, міждержавних і міжнаціональних відносин (1041); діяльності місцевих органів виконавчої влади (1032) тощо.

Серед авторів звернень, які у листах зазначили свій соціальний статус, переважали заяви і скарги від пенсіонерів — 22,9 тис.; підприємців —  1,9 тис.; осіб, позбавлених волі, — 1,6 тис.; безробітних — 1,4 тис.; працівників бюджетної сфери — 865; державних службовців — 329; робітників — 170; представників релігійних організацій — 119; учнів і студентів — 115; військовослужбовців — 47; селян — 20. Із загальної кількості громадян по захист і допомогу до Верховної Ради упродовж 2013 року звернулися 4,9 тис. інвалідів І—ІІІ груп, 2,2 тис. дітей війни, 1,7 тис. ветеранів праці, 1,5 тис. інвалідів війни, 1,2 тис. учасників війни, 998 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 

967 інвалідів Великої Вітчизняної війни, 449 учасників бойових дій, 401 особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, 332 багатодітні сім’ї, 174 одинокі матері, 147 матерів-героїнь, 49 Героїв України, 47 дітей-інвалідів, чотири Герої Соціалістичної праці, один Герой Радянського Союзу та понад 75,4 тис. громадян, які не вказали свого соціального статусу.

До керівництва парламенту минулого року звернулися 886 громадян, з них до Голови Верховної Ради України Володимира Рибака — 427 осіб. У комітетах та Спеціальній контрольній комісії з питань приватизації розглянуто майже 23,6 тис. звернень. Цей показник порівняно із 2012 роком зріс на 5,1 тис. Депутатськими фракціями у Верховній Раді України розглянуто майже 8,9 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян.

Згідно з наданими секретаріатами депутатських фракцій у Верховній Раді статистичними даними, протягом 2013 року у виборчих округах до народних депутатів сьомого скликання, їх помічників-консультантів звернулися 767,7 тис. виборців, розглянуто 213,1 тис. письмових звернень, проведено 34,6 тис. особистих прийомів та 27,7 тис. зустрічей з виборцями.

Усі пропозиції, заяви і скарги громадян розглядалися згідно з чинним законодавством. Звернення, що містили пропозиції до законопроектів, зареєстрованих Верховною Радою, вивчалися та узагальнювалися в комітетах. Листи, в яких порушувалися питання, що не належали до повноважень Верховної Ради, надсилалися для вирішення по суті органам виконавчої влади, місцевого самоврядування, прокуратури та суду. Аналітичні матеріали доповідалися керівництву Верховної Ради, передавалися до парламентських комітетів, депутатських фракцій у Верховній Раді України та народним депутатам для застосування у законотворчій роботі. 

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.