У місті салатом із нітратами отруїлася родина. Домогосподарка Олена Ш. придбала на стихійному ринку Шуменського житлового масиву свіжі огірки, зелену цибулю, петрушку. Мала донька та син-школярик усмак
пообідали вітамінним салатом, а за кілька годин почався якийсь жах. Дітей нудило, у них підскочила температура, обоє ще й страждали від задухи. На щастя, мати з розмов сусідів про такі випадки знала. А оскільки нічого, що могло викликати харчове отруєння, на родинному столі більше не було, то підозра одразу ж впала саме на «апетитні» овочі.
Стривожена жінка негайно напоїла малечу теплою водою, згодувала по кілька таблеток активованого вугілля, і до ночі їхній стан нормалізувався — навіть «швидку» викликати не довелося. Але тепер до продуктів, що продають «із землі», Олена на гарматний постріл не підійде — біда навчила.
Фахівці побоювання жінки розділяють беззастережно: «занітрачені» овочі й зелень до міст потрапляють нерідко. І коли їх виявляють на офіційних ринках, продавці тягнуть небезпечні «смаколики» на стихійні базари. І там ризик придбати отруйний товар значно вищий.
— Під час лабораторного моніторингу свіжих овочів на ринках у 79 пробах виявили перевищення гранично допустимого вмісту нітратів на 30—50 відсотків, а подекуди й у два з лишком рази. Усе це продукція з місцевих господарств, бо імпортні томати й огірки під час перетину кордону перевіряють. Якщо ж отруйні овочі заборонили продавати на легальному ринку, то вони можуть з’явитися на нелегальних, — коментує начальник управління біозахисту харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби Херсонщини Віталій Боярський. — Для споживачів найнебезпечніші саме ті овочі й зелень, що їх вживають свіжими: зелена цибуля, кріп, редис. У них рівень нітратів найвищий. А от якщо той самий кабачок підсмажити на пательні і не накривати кришкою, то в ньому концентрація «хімії» може зменшитися на третину. Якщо вже отруєння сталося, то перша допомога проста: викликати блювання. Далі дати хворому абсорбент на кшталт активованого вугілля, і звернутися по кваліфіковане лікування.
91
Вибір редактора
Популярне за тиждень
-
123 листопада вшановуємо пам’ять мільйонів українців, які стали жертвами Голодоморів 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років 126
-
2Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору і штучних голодів 89
-
3В межах парламентського контролю заслухали інформацію Фонду держмайна та Мінекономіки 65
-
4Українські аграрії засіяли 98% озимих культур від прогнозованих площ 65
-
5Михайло Радуцький: Замість МСЕК з’явиться повністю диджиталізована система, яка оцінюватиме відсоток втрати щоденної життєдіяльності людини 59