Указом Президента України 2014 рік проголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав. А 15 лютого нинішнього року виповнюється 25-та річниця виведення військ з Афганістану. З цієї нагоди народні депутати України Микола Томенко та Валерій Сушкевич нещодавно зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни», який передбачає низку додаткових соціальних гарантій учасникам бойових дій та членам їхніх родин.

До розробки законопроекту було залучено Федерацію профспілок України та Українську спілку ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). Законопроект посилює соціальний захист ветеранів війни, в тому числі воїнів-інтернаціоналістів та членів їх сімей. Зокрема, він спрямований на удосконалення системи забезпечення спеціальним автотранспортом воїнів-інтернаціоналістів, надання можливості сім’ям нагороджених померлих учасників бойових дій отримувати від держави соціальний захист, а також підвищення рівня пенсійного забезпечення членів сімей ветеранів війни.

Проектом закону пропонується внести зміни до законів «Про гуманітарну допомогу», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та до Кодексу законів про працю України. Зокрема, нині за чинним законодавством, якщо після смерті інваліда війни залишається автомобіль, який він отримав від держави як гуманітарну допомогу, члени родини померлого мають сплатити значні податки і збори, декілька тисяч гривень. А в разі несплати обов’язкових платежів — автомобіль вилучатиметься. За авто, яким інвалід користувався менше 10 років, спадкоємцям належить сплатити такі податки і збори, які діяли на день здійснення митного оформлення автомобіля. Цю норму в законопроекті пропонується вилучити.

Окрім того, як зауважують автори законопроекту в пояснювальній записці, нерідко на практиці неоднозначно застосовують норми статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в частині встановлення статусу члена сім’ї померлого учасника бойових дій. Скажімо, пунктом 2 статті 10 зазначеного закону право на встановлення відповідного статусу передбачено для: дружин (чоловіків) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, а також дружин (чоловіків) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге. Проте на практиці органи праці та соціального захисту населення статус члена сім’ї учасника бойових дій надають лише за померлих учасників Великої Вітчизняної війни. Окрім того, суттєві соціальні гарантії за чинним законодавством розповсюджуються лише на нагороджених за бойові дії державними нагородами та орденами, тоді як багато «афганців» взагалі не мають нагород, адже тривалий час ця війна була «засекреченою». «Цей закон фактично поділив «афганців» за ознаками нагороди, а сім’ї передчасно померлих залишилися незахищеними цим законом», — зазначається у пояснювальній записці.

Законопроектом пропонується виправити ці законодавчі прогалини. Передбачається також надати ветеранам війни право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати тривалістю 14 робочих днів на рік. А додаткові фінансові витрати з держбюджету депутати пропонують компенсувати за рахунок введення податку на багатство та розкіш і реалізації заходів щодо детінізації економіки.

ДОВІДКОВО

Указ Президента України про оголошення 2014 року Роком учасників бойових дій на території інших держав передбачає вжиття додаткових заходів щодо забезпечення актів законодавства з питань соціального захисту ветеранів, інвалідів війни, сімей загиблих і померлих учасників бойових дій.