Погоджувальна рада

Ключові питання на порядку денному — законопроекти про Антикорупційний суд, захист інтелектуальної власності, захист прав дітей, а також кадрові призначення — обрання нового складу Центрвиборчкому, суддів Конституційного Cуду.

У вівторок, 15 травня, Верховна Рада планує розглянути два блоки питань — з інформатизації та про інтелектуальну власність, та ще понад 20 питань пропонується додатково включити до порядку денного, серед яких є законопроекти щодо захисту прав дітей. Парламенту також належить призначити низку позачергових місцевих виборів у територіальних громадах. У середу — традиційно питання ратифікації, а також заплановано розгляд законопроектів, що регулюють процедуру поховання, та щодо трансплантації органів, до яких надійшло кількасот правок.

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов.

 

Юрій Бойко, Олег Ляшко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

На четвер — розгляд доопрацьованого законопроекту про Державне бюро розслідувань, блок питань з фінансової та банківської політики. А центровим кадровим питанням стане, якщо до четверга будуть завершені політичні консультації, — обрання нового складу ЦВК. Голова Верховної Ради Андрій Парубій відзначив, що спочатку треба відкликати попередній склад ЦВК, а вже потім обирати нові кандидатури.

Голова Верховної Ради закликав колег по парламенту надалі не затягувати ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд і доручив профільному Комітету з питань правової політики нинішнього тижня завершити опрацювання всіх правок до законопроекту (яких уже надійшло майже дві тисячі) до другого читання. «Я усвідомлюю, що розгляд цього законопроекту може зайняти не один день, а два чи три, але ми не маємо право затягувати розгляд цього законопроекту, бо це також наші міжнародні зобов’язання», — зазначив Андрій Парубій. Наступного пленарного тижня парламент також має розглянути блок питань аграрної політики.

Побороти «гречку» на місцевих виборах

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав керівництво Національної поліції не зволікати з розслідуванням фактів порушення законодавства під час проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах 29 квітня та передати справи до судів. Парламентарій запропонував запросити до парламенту керівників правоохоронних органів для обговорення проблеми з підкупом виборців. «Це є серйозна проблема, яку нам потрібно подолати якомога швидше», — відзначив Артур Герасимов. Парламентарій також закликав депутатів підтримати проекти законів, які удосконалюють діяльність Державного бюро розслідувань.

Від імені фракції БПП Артур Герасимов привітав новоутворені громади із першими виборами, на яких 26 із 40 новообраних керівників ОТГ представляють політичну партію «Солідарність».

Кожен день анексії Криму коштуватиме Кремлю мільйони доларів Коментуючи рішення Міжнародного трибуналу Третейського суду Гааги щодо виплати українським компаніям компенсацій за анексію Криму, ухвалене на початку травня, Артур Герасимов заявив: кожен день анексії Криму коштуватиме Кремлю мільйони доларів.

«Наразі українські компанії та громадяни отримають понад 150 мільйонів доларів від Москви за експропріацію їхнього майна на півострові, — сказав лідер фракції БПП. — Цей юридичний прецедент є лише початком для значно масштабніших відшкодувань на користь нашої країни за кожен день анексії українського Криму. У протистоянні російській агресії правда та сила закону на боці України».

Керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак закликав парламент дати адекватну і послідовну відповідь на намагання Росії блокувати українські азовські порти. За його словами, прикордонники ФСБ Росії почали зупиняти й оглядати торгові судна, які прямують в азовські порти України, і захопили українські рибальські судна з Очакова й Бердянська.

«Це протиправні, агресивні дії, — сказав М. Бурбак. — Нарощуються морські сили ворога в Криму. Цілком ймовірно, що це початок блокади наших азовських портів. Жодної деескалації немає. Український парламент має діяти адекватно й послідовно». При цьому політик нагадав, що гарантії миру й відновлення територіальної цілісності для України записані не в Мінських домовленостях, а в Конституції України, в Статуті ООН, і в законі України про тимчасово окуповані території Донбасу. М. Бурбак наголосив, що оcтаточне рішення щодо будь-яких мирних угод ухвалюватиме Верховна Рада. Адже це — вимога Конституції. Парламентарій також наголосив на потребі розширювати санкції України проти агресора та збільшувати фінансування національної оборони та обороноздатності, розширювати соціальний захист ветеранів та інвалідів війни.

Не розгойдувати ситуацію

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко підкреслив, що найактуальнішим залишаються питання примирення та припинення війни. «Ми повинні продовжувати переговори, щоб на базі Мінських угод відновити мир у країні», — сказав політик і водночас застеріг від розгойдування політичної ситуації всередині країни та використання радикальних правих організацій до провокацій під час масових заходів у різних регіонах країни. Фракція

Опоблоку наполягає на ухваленні законопроектів, які допоможуть вимушеним переселенцям отримати житло та компенсацію за втрачене майно.

Очільник Радикальної партії Олег Ляшко підтримав думку, що людей турбують насамперед такі питання: ціна на газ, мізерні зарплати та пенсії, високі ціни на ліки, недоступна медицина. Політик гостро розкритикував наміри уряду підвищити ціну на газ до 11 тисяч гривень за кубометр. «Ціни на газ європейські. А зарплати і пенсії — українські, мізерні, жебрацькі, які не дають змоги зводити кінці з кінцями», — зауважив Ляшко, закликавши владу відмовитися від співпраці та кредитів МВФ не в національних інтересах України, а що призведе до ще більшого зубожіння населення. Натомість радикали пропонують замість залежності від кредитів змінити грошово-кредитну політику НБУ, знизивши ставки за кредитами для економіки, ухвалити зміни до Конституції на підтримку фермерства, відновити державну підтримку тваринництва, збільшити зарплати і пенсії.

Віктор Бондар (ДГ «Відродження») висловив думку, що зростання тарифів на житлово-комунальні послуги призведе до подальшого зростання потреби у субсидіях. Він нагадав, що у бюджеті поточного року на субсидії закладено 71 мільярд гривень. Борги населення на послуги ЖКГ сягають майже 40 мільярдів гривень. На думку депутата, така модель не заохочує населення до енергозбереження, й уряд буде змушений знову шукати кредити. Однак кредити варто спрямовувати не на субсидії, а на енергозбереження.

Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») відзначив важливість розгляду законопроекту № 7466 про ефективне управління у сфері авторського права, який викликав багато зауважень та правок, щоб не залишити митців без творчих гонорарів. А також схвалити законопроекти про публічні закупівлі, який спрошує використання системи «Prozorro» для державних закупівель, про громадянство.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк закликав уряд розробити стратегію використання вітчизняної газотранспортної системи та її захисту. Цю ж думку підтримала і заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, закликавши владу не приватизовувати такі стратегічні підприємства, як «Турбоатом» та обленерго. На думку політика, газотранспортна система має залишатися у державній власності та стати інструментом захисту від зовнішніх нападів на Україну, зокрема, через спроби будівництва газогону «Північний потік-2» до Європи в обхід України. О. Березюк гостро розкритикував новий порядок оформлення субсидій, затверджений урядом, за яким, за його словами, 40 відсотків населення можуть втратити право на субсидії.

Натомість віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко запевнив, що новий порядок оформлення субсидій спрямований на те, щоб відсікти від нарахування субсидій тих, хто має великі доходи, але маніпулятивно оформлює субсидії. «Усі ті, хто справедливо має отримувати субсидії, і надалі їх отримуватиме», — запевнив урядовець.

Підтримка України на міжнародній арені

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернула увагу на небезпечну тенденцію, яка відбувається навколо сфальсифікованих виборів президента РФ в Криму, — вже вдруге поважна міжнародна організація, яка здійснює моніторинг за виборами — Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ — в своєму звіті по президентських виборах у РФ не сказала жодного слова щодо сфальсифікованих виборів у РФ.

«Бачимо, як відбувається «повзуча» легалізація цих сфальсифікованих виборів», — зауважила політик.
І. Геращенко запропонувала схвалити на цьому тижні відповідний проект заяви Верховної Ради до президента ОБСЄ. Остаточний звіт цієї організації має бути оприлюднений вже днями. Політик також звернулася до депутатів із проханням підтримувати всі кроки Президента, спрямовані на протидію будівництву проекту «Північний потік-2».

Водночас представник Президента у парламенті Ірина Луценко запевнила, що останнім часом на міжнародній арені Україна отримала велику підтримку. Це і посилення санкцій з боку США та ЄС, надання Україні американських «Джавелінів», випробовування яких планується провести до кінця травня. Політик назвала перемогою рішення Гаазького суду, за яким РФ має виплатити українським компаніям компенсацію за анексію Криму.

«Це друга перемога України після Стокгольмського арбітражу. На черзі — низка справ компаній «Нафтогаз», «Ощадбанк», «Укрнафта», «Приватбанк» про компенсацію з боку РФ. Ми на ділі показуємо застосування міжнародних важелів до РФ», — відзначила І. Луценко. За її словами, Президент також наполягає на подальшому реформуванні сектору оборони та ухваленні нового закону про національну безпеку України.

Керівники парламентських комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного на два наступні пленарні тижні. Зокрема, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський повідомив, що у газеті «Голос України» буде надрукована стаття, яка роз’яснює всі позиції законопроекту про інтелектуальну власність (№ 7466), який буде винесено на друге читання. «Ухвалення цього закону виведе Україну з правового колапсу, який ми маємо у сфері управління майновими правами людей, які створюють інтелектуальну власність», — зауважив парламентарій.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець наголосила на потребі запровадити систему страхової медицини.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна закликала до комплексного підходу до зміни податкової політики, зокрема, ухвалення законопроекту про податок на виведений капітал. Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк — ухвалити законопроекти про безоплатне приєднання до інженерних мереж, про індустріальні парки. Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Георгій Немиря наголосив на потребі ухвалити законопроект щодо врегулювання виплати пенсій вимушеним переселенцям та громадянам, які проживають у зоні конфлікту.

На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав українських жінок із Днем матері. А із особливою вдячністю — матерів, діти яких сьогодні на передовій захищають нашу державність та суверенітет із побажаннями щастя та весь час залишатися нашими Берегинями.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала створити Тимчасову слідчу комісію щодо перевірки законності витрачання коштів, які надходять від громадян за газ. За її словами, ці кошти спрямовуються не на модернізацію газотранспортної системи, яку сьогодні намагаються передати в управління міжнародним транснаціональним компаніям, а виводяться в офшори. Ю. Тимошенко заявила на брифінгу після погоджувальної ради, що готова очолити таку ТСК.

Факт

До законопроекту про Вищий антикорупційний суд надійшло 1925 поправок.