На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

на брифінгу після погоджувальної ради. На його думку, основною причиною затримки із ухваленням закону про Вищий антикорупційний суд є те, що не всі пропозиції, які подала до законопроекту Венеційська комісія, були враховані у тексті законопроекту. При цьому глава парламенту нагадав, що всі закони про судову реформу також проходили через Венеційську комісію. І ще торік Андрій Парубій звернувся до Венеційської комісії з проханням надати рекомендації щодо створення в Україні антикорупційного суду. Комісія надала свої пропозиції, але закон, який було внесено президентом, врахував їх не всі.

«Головна дискусія триває довкола того, як скорегувати законопроект, схвалений у першому читанні, з пропозиціями Венеційської комісії, -зазначив Голова Верховної Ради. — Станом на сьогодні у комітеті більшість пропозицій та рекомендацій Венеційської комісії є врахованими, і знайдено компроміс. Фактично найбільша дискусія залишається в одній позиції — повноваження громадської ради міжнародних експертів. Але пора дискусію на рівні комітету завершувати, переносити цю дискусію у сесійний зал, щоб Верховна Рада приймала рішення. Часу для дискусії було достатньо, і настав час приймати рішення і створювати антикорупційний суд».

Проблемою з обранням нового складу ЦВК Голова Верховної Ради вважає те, що Президент пропонує 14 кандидатів на 13 вакантних місць, а тому досі не можуть завершитися консультації між політичними силами у парламенті. Глава парламенту звернувся до голів фракцій — провести між собою консультації з приводу механізму обрання нового складу ЦВК. «Якщо не буде запропоновано ніякий механізм — у мене, як у Голови Верховної Ради, залишається один законний механізм — ставити на голосування і шляхом рейтингового голосування обирати тих кандидатів, які наберуть найбільшу кількість голосів, — сказав Андрій Парубій. — І якщо до четверга від фракцій не буде жодних інших пропозицій, у мене, як у Голови, не буде іншого варіанта та механізму — в алфавітному порядку» (голосування. — Ред.). До того ж Голова Верховної Ради нагадав, що голосування за звільнення та призначення членів ЦВК має відбуватися окремо, а не пакетом. За такою ж процедурою відбулося обрання Рахункової палати.

«Детективним» назвав глава парламенту питання про призначення аудитора НАБУ від парламенту. Декілька тижнів тому антикорупційний комітет Верховної Ради оголосив новий конкурс на представника аудитора від парламенту, на сьогодні подання кандидатур уже завершено, їх має розглянути комітет. Голова Верховної Ради пообіцяв одразу після рішення комітету винести це питання на розгляд парламенту, нагадавши, що розгляд кадрових питань не потребує додаткового включення до порядку денного. Тобто якщо в середу комітет ухвалить узгоджене рішення, у четвер це питання може розглянути парламент. «Сподіваюся, що комітет прийме узгоджене рішення, яке зможе не розірвати, а об’єднати зал і зможемо провести аудит НАБУ», — підкреслив Андрій Парубій.