Світового визнання країні вдалося досягти виключно завдяки тривалій роботі представників МВС і Спеціального миротворчого центру Національної академії внутрішніх справ, зокрема, над вирішенням проблеми якісної підготовки миротворчого поліцейського персоналу.

Кваліфікований експерт ООН з питань професійної підготовки поліції Служби інтегрованої професійної підготовки Департаменту миротворчих операцій та Департаменту польових місій Секретаріату ООН Штефан Шварц, перебуваючи з робочим візитом, зокрема, зазначив, що Україна — одна з десяти країн світу, де зуміли створити надсучасний Центр підготовки міжнародних поліцейських. За його словами, проблему підготовки миротворців частково вдалося розв’язати, оскільки із 80 країн-контрибуторів міжнародного миротворчого персоналу майже третина поліцейського складу направляється у місії з підтримання миру під егідою ООН без спеціалізованої підготовки. Це, на думку іноземного правоохоронця, вкрай негативно впливає на якість і ефективність роботи поліцейських-миротворців над виконанням завдань з підтримання миру в гарячих точках планети.

«В Україні також розроблено унікальні спеціалізовані навчальні курси з підготовки спостерігачів цивільної поліції ООН. Схвально оцінені й потенційні можливості МВС, зокрема, з професійної підготовки миротворців», — розповів Штефан Шварц і наголосив, що найвищої оцінки заслуговує робота представників Спеціального миротворчого центру (СМЦ) Національної академії внутрішніх справ, завдяки якому у селі Віта Поштова, неподалік Києва, створено надсучасний тренувальний польовий комплекс для професійної підготовки міжнародних поліцейських.

Штефан Шварц нещодавно особисто відвідав український Спеціальний миротворчий центр. Експерт ознайомився з організацією та процесом підготовки працівників органів внутрішніх справ України для їх участі в міжнародних миротворчих операціях, а також зустрічався з керівниками МВС. За результатами своєї поїздки Штефан Шварц відзначив високий рівень професійної підготовки українських тренерів, у яких за плечима багаторічний миротворчий досвід.

Представники Служби інтегрованої професійної підготовки Секретаріату ООН загалом високо оцінили рівень фахової підготовки наших миротворців і офіційно вручили представникам України Сертифікат ООН, який визнає відповідність розробленого представниками СМЦ навчального курсу для підготовки міжнародних поліцейських ООН, які виконують завдання з підтримання миру і безпеки, стандартам цієї міжнародної організації.

У свою чергу, українські правоохоронці відзначили готовність розвивати подальшу плідну співпрацю з іноземними колегами, зокрема, і шляхом використання потенціалу Національної академії внутрішніх справ у навчальних програмах ООН.

«Ефективну співпрацю, крім загальної підготовки миротворців, ми бачимо й у професійній підготовці інструкторів з миротворчої тематики, а також командного складу Спеціальних миротворчих підрозділів. У Національній академії внутрішніх справ найближчим часом проводитиметься комплексна робота спільно з міжнародними експертами з метою виявлення їх зацікавленості у використанні потенціалу навчального закладу з професійної підготовки поліцейських миротворців», — підсумував Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв.

Сертифікат відповідності фаховій підготовці миротворців для місій ООН українцям в особі Постійного представника України при ООН Юрію Сергеєву вручив глава Служби інтегрованої професійної підготовки Департаменту миротворчих операцій Секретаріату ООН Кевін Кенеді.

Фото надано прес-службою НАВС.