Два «Рено» й одну «Ниву» отримав Центр первинної медико-санітарної допомоги Тернополя. Машини укомплектовано медичними сумками, де є все необхідне для того, щоб надати невідкладну допомогу, взяти аналізи, зробити кардіограму пацієнтам, які за станом здоров’я не можуть самі прийти в амбулаторію. Автомобілі обслуговуватимуть три підрозділи центру. Придбали машини за кошти місцевого бюджету.

Презентували транспортні засоби на базі амбулаторії загальної практики сімейної медицини №14, що діє в одному з найвіддаленіших мікрорайонів обласного центру. Два сімейних лікарі обслуговують майже шість тисяч населення. Їх працю полегшать не лише автомобілі, а й нове обладнання: аналізатори крові й сечі, сучасний ЕКГ-апарат, пульсоксиметр, стерилізатор, комп’ютер для реєстрації і зберігання даних. За словами начальника управління охорони здоров’я і медичного забезпечення Ростислава Левчука, в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини можна пройти 90 відсотків необхідних обстежень, решта 10 відсотків потребують використання спеціалізованої апаратури та консультацій спеціалістів. Усього в місті створено 15 таких амбулаторій, де працюють 115 лікарів. Ще три планують відкрити цього року.

— Ми послідовно реалізуємо загальноміську програму «Здоров’я тернополян на 2013—2015 рр.», — каже міський голова Тернополя Сергій Надал. — Вона передбачає насамперед наближення медичних послуг до людей, створення амбулаторій у густонаселених мікрорайонах, забезпечення їх транспортом. На жаль, держава на це кошти не виділяє. Торік з міського бюджету на закупівлю медичного обладнання, транспортних засобів, ремонт приміщень ми виділили 1,5 мільйона гривень, цього року заплановано понад два мільйони гривень.

Для поліпшення обслуговування населення міська рада співпрацюватиме з Тернопільським медичним університетом імені Івана Горбачевського. Цей заклад візьме на себе облаштування навчальних пунктів при амбулаторіях. Студенти отримуватимуть досвід, а пацієнти зможуть проконсультуватися у професорів. Перший такий пункт з’явиться на базі амбулаторії №14. У місті відкриють також медичний ліцей.

Міський голова Сергій Надал (праворуч) вітає з поповненням автомобільного парку головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Миколу Медведя.

Фото автора.