Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко провела зустріч зі Спеціальним представником Генерального секретаря НАТО з питань «Жінки. Мир. Безпека» Клер Хатчінсон. У зустрічі також узяли участь заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова, урядовий Уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко, голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков та представники неурядових організацій.
Клер Хатчінсон уперше перебуває з візитом в Україні, тож під час зустрічі було обговорено широке коло питань.
І. Геращенко наголосила, що Україна зацікавлена в співпраці з НАТО задля просування питання гендерної рівності — зокрема і в силових структурах. Так, сьогодні у Збройних Силах України проходять службу 24897 жінок-військовослужбовців, проте з них на посадах офіцерів лише 3068 жінок. Під час зустрічі учасники обговорили стан виконання Резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека», урядових програм та стратегій у сфері гендерної рівності. Також К. Хатчінсон поінформувано про роботу МФО «Рівні можливості».
Своєю чергою К. Хатчінсон зауважила, що Україна залишається одним із ключових пріоритетів для НАТО. Водночас вона запевнила, що Альянс готовий до активізації співпраці в питаннях щодо впровадження гендерної рівності, безпеки, оборони та проведення реформ.
Перший заступник глави парламенту зазначила, що, на жаль, процес звільнення заручників фактично заблокований з січня 2018 року, а також що РФ блокує запровадження тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти за участі Міжнародного Комітету Червоного Хреста. І. Геращенко звернула увагу на систематичне застосування примусової праці, фізичного та психологічного тиску, застосування тортур та сексуального насильства до заручників в окупованому Донбасі. Також політик зауважила, що громадяни Україні утримуються в повній ізоляції від світу, не мають права на телефонний дзвінок чи передачу та понад три роки не бачили своїх рідних. Окрему увагу було приділено громадянам України, які утримуються за політичними мотивами в окупованому Криму та в РФ.
Під час зустрічі І. Геращенко запропонувала К. Хатчінсон провести зустріч із членами родин заручників та осіб, що вважаються зниклими безвісти на Донбасі.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.
Більше фото тут — www.golos.com.ua