Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з делегацією парламентаріїв Саейму Латвійської Республіки на чолі зі Спікером Інарою Мурнієце (на знімку) зазначив, що для вивчення загроз гібридної війни та напрацювання рекомендацій і відповідей на її виклики дуже важливим є створення регіонального центру протидії гібридній агресії.

Вітаючи латвійських колег, А. Парубій подякував за підтримку нашої країни «в часи найважчих випробувань». «Ви як ніхто розумієте загрозу агресії з боку Росії», — сказав він і зауважив, що «цивілізований світ завжди бачить загрози мілітарні, але тільки тепер розуміє, наскільки небезпечні загрози кібератак, інформаційних та енергетичних атак». За його словами, Україна це спостерігає на прикладі реалізації «Північного потоку-2». У цьому контексті глава українського парламенту особливо подякував за підтримку ініціативи підписання листа проти будівництва газогону до ЄС та США. Він зауважив, що спільна позиція є надзвичайно важливою.
Учасники зустрічі обговорили формат подальшої співпраці на рівні парламентів обох країн, зокрема в питаннях протистояння російській агресії, гібридній війні тощо. Голова Верховної Ради поінформував латвійських парламентаріїв про хід реформ в Україні, зокрема, про зміни в освітній, медичній, судовій системах, у сфері кібербезпеки, про перспективу ухвалення законів щодо Антикорупційного суду та національної безпеки і оборони. За його словами, Україна свого часу втратила державність — і як наслідок отримала Голодомор і репресії інтелігенції, загибель мільйонів людей. «Знаємо і розуміємо ціну свободи. Тому дуже налаштовані на її захист», — наголосив він.
Зачіпаючи питання створення Антикорупційного суду, Голова Верховної Ради висловив сподівання, що за нього можуть проголосувати наступного тижня. «Динаміка ухвалення рішень в українському парламенті висока й оптимальна», — сказав він, підкресливши масштабність реформ, що відбуваються.
Своєю чергою Спікер Саейму наголосила, що «біль українського народу не припиняється і посилюється подіями на сході країни». «Є дуже схожі моменти в історії наших країн, — сказала Інара Мурнієце. — Спочатку здобували незалежність, а потім боронимо. Це спричиняє людські втрати. Але завдяки багаторічній історії краще знаємо виклики з боку Росії». За її словами, українці і латвійці — сильні народи, тому не можна дозволити повторитися трагедіям, які відбувалася раніше. Головне, на думку пані Інари, — це успішне проведення реформ в Україні і протистояння викликам гібридної війни, в тому числі розгорнутій кампанії фейкових новин з боку Російської Федерації.
Інара Мурнієце підкреслила, що Латвія завжди підтримувала і підтримуватиме Україну в її боротьбі за свободу, та зазначила, що західні партнери зрозуміли, звідки виходить кібер- та інформаційна загроза, і відчули, як зріс її рівень. На її переконання, слід вживати ефективні заходи, щоб «хоча б тимчасово припиняти потік отрути з ефіру».

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua