До 100-річчя державної служби України в кулуарах Верховної Ради відкрилася тематична експозиція (на знімку).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час відкриття виставки відзначив: 100 років тому Центральна Рада проголосила створення Української держави і прийняла декілька законів, які врегульовують діяльність державної служби в Україні. І навіть коли більшовицькі війська йшли на Україну, Центральна Рада приділяла велику увагу створенню державного устрою, ухвалювала нормативно-правові акти, зокрема, статут державної служби. «Після відродження української державності цю традицію було продовжено, — сказав А. Парубій. — І, власне, Україна першою з пострадянських держав ухвалила закон про державну службу 1993 року. Цей закон був недосконалим, перехідним, але він заклав основи і традиції 100-літньої давності.

Сьогодні триває вдосконалення державної служби і зроблено революційні кроки, які дають можливість, щоби кожен громадянин, хто має знання та уміння, міг прийти на державну службу і щоб державна служба була честю для кожної людини і високим званням».

Голова Верховної Ради подякував усім держслужбовцям за сумлінну працю та привітав їх зі святом.

Державна служба поряд із правоохоронною та судовою системою є одним зі стовпів української державності, зауважив, у свою чергу, голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Сергій Власенко.

«Сьогодні українська державна служба ще не є досконалою, але потрібно поважати цей тяжкий і складний труд чиновництва у наданні людям адміністративних послуг і забезпеченні функціонування української держави, — сказав він. — Серед чиновників є багато чесних і порядних людей, які готові безкорисно працювати на благо української держави, хоча ще є серед них і люди, які не виправдовують високе звання державного чиновника. І сьогодні, приймаючи зміни до чинного законодавства, робимо все, щоби нечесних людей було менше, а більше порядних і справедливих чиновників, які гідно виконуватимуть свою роботу на благо держави». При цьому голова комітету визнав, що в парламенту перед держслужбовцями ще є великі борги в частині законодавчого забезпечення публічної служби в органах місцевого самоврядування, наразі триває підготовка змін до Закону про державну службу.

Голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко додав: від ефективності державної служби у системі державного управління залежить і успіх реформ, змін та державотворення. І це, до речі, чудово розумів ще 100 років тому гетьман Скоропадський. Тому одним із перших кроків, які він здійснив на посаді керівника тодішньої української держави, — було схвалення законів, які регулювали діяльність державних службовців, штатних розписів, посадових обов’язків. У липні 1918 року було схвалено закон про вступ на урядову службу. «Цей досвід наших попередників сьогодні необхідно аналізувати та використовувати», — зазначив К. Ващенко.

Після експозиції у парламенті виставку буде перенесено до профільного парламентського комітету, як постійно діючу. Експозиція складається з трьох частин. Перша охоплює період Української Революції 1918—1921 рр. Друга частина — період від проголошення Незалежності України до прийняття першого Закону України про державну службу. І третій період — сучасний, Революція Гідності, ухвалення змін до Закону про держслужбу, створення нових структур, які сьогодні допомагають успішно розвиватися реформі. Виставка в парламенті започатковує низку заходів до 100-річчя Державної служби.

Ініціаторами проведення експозиції виступили Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування та Національне агентство України з питань державної служби.