Упродовж тижня в кулуарах Верховної Ради тривала виставка «Сучасна пряма демократія». Учора в її закритті взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні пан Гійом Шойрер, котрий виступив перед народними депутатами та журналістами зі спеціальною промовою.

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька,
Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні пан Гійом Шойрер.

Пан Посол відзначив, що представницька демократія в багатьох європейських країнах нині перебуває під загрозою, й існує дуже багато викликів для демократії. На думку пана Посла є декілька взаємопов’язаних викликів для демократії. Це — глобалізація, слабка участь громадян у демократичних процесах, поширення популістських рухів. «І, зустрічаючись із цими викликами, представницька демократія намагається дати певні відповіді на ці запитання, — сказав Гійом Шойрер. — Одна з найефективніших відповідей на ці виклики — пряма демократія, що діє в багатьох країнах: у США та європейських країнах. Ці елементи прямої демократії запроваджуються не лише на центральному рівні, а й на місцевому, регіональному, рівні. І навіть у такій країні, як Франція, яка є досить централізованою державою, є елементи прямої демократії. Швейцарія має найстарішу систему впровадження прямої демократії. І багато країн звертаються до швейцарського досвіду, щоб його запозичити».
Виставка дає змогу ознайомитися з істо-
рією, інструментами та викликами для прямої демократії. Пан Посол також розповів, що у Швейцарії є багато зв’язків з Україною, зокрема в обміні досвідом у процесі реформи самоврядування та децентралізації. Посольство Швейцарії розповсюдило всім народним депутатам спеціальний випуск газети, де розповідається про систему прямої демократії в цій країні. Невдовзі має відбутися візит в Україну колишнього спікера парламенту Швейцарії.

 

Олександра КУЧЕРЯВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua