Нещодавно призначений голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко 15 травня побував на шахті №10 «Нововолинська». Розмова, що відбулася з гірниками, показала критичний стан, в якому перебуває цей стратегічний для держави об’єкт.

Перед шахтобудівниками Десятої «Нововолинської» виступає голова ОДА Олександр Савченко (в центрі).

Шахта, яка могла б щорічно давати 900 тисяч вугілля газової групи для електростанцій країни, споруджується з квітня 1989 року і кінця будівництва поки що не видно. Тим часом, згідно з нормативами, вже наприкінці 1996-го вона мала б видати на-гора перше паливо.
Історія будівництва Десятої «Нововолинської» — яскравий приклад того, як марнуються на довгобуді державні кошти. Так, цього року на шахту виділено лише 10 мільйонів гривень, з яких на утримання спрямували 6,4 мільйона. Тим часом цих коштів, за словами виконуючого обов’язки директора ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Григорія Бара, вистачить лише на квартал, бо витрати на утримання шахти в безпечному стані (відкачування води, вентиляцію, освітлення, підтримуючі ремонти, охорону) становлять 4,2 мільйона гривень на місяць. Далі ж, бідкається керівник, ймовірно, не буде і цих коштів. Що тоді? Затопити шахту, яка будується вже майже три десятиліття і в яку вкладено сотні мільйонів доларів бюджетних коштів?!
Щодо 2018 року, то, за наданою замовником будівництва інформацією, підприємство «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» за власні кошти пройшло 112 метрів гірничих виробок. Наскільки це мізерні обсяги, свідчить уже те, що для введення її в експлуатацію необхідно пройти ще півтора кілометра підземних робіт. За належного фінансування, а про таке сьогодні залишається лише мріяти, на це потрібно 18 місяців роботи. Загалом, щоб ввести першу чергу шахти, згідно з розрахунками, затвердженими Кабінетом Міністрів України, необхідно 1,4 мільярда гривень (за цінами 2015 року). З цих коштів понад 700 мільйонів — — це обладнання, яке потрібно привезти, змонтувати та запустити в експлуатацію. Зокрема, перша черга забезпечить 450 тисяч видобутку вугілля на рік. Така само потужність і другої черги. Хоча фахівці вважають, що потрібно здавати шахту в повному обсязі, а не ділити на черги.
Аби підтримувати шахту, учасники будівництва розробили програму обсягом 600 мільйонів гривень, яку довели до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Однак там програму не затвердили. Такі підходи міністерства важко зрозуміти: невже вигідніше закуповувати за шалені гроші вугілля за кордоном, ніж нарощувати видобуток власного?!
— Програма передбачала проведення гірничих робіт, придбання обладнання, будівельно-монтажні роботи. Вона наблизила б введення шахти в експлуатацію, але... Зарплати нема, платити за електроенергію нічим, — відзначив Григорій Бар.
— Коштів не вистачає навіть на так звану «суху консервацію», — зауважив присутній при розмові міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков.
— На сьогодні будівельна готовність об’єкта становить 86 відсотків. Майже підготовлена до роботи перша лава з довжиною видобутку 1,5 кілометра. Залишилося для провітрювання «оконтуритися», зробити 260 метрів розрізної печі.... Програма на цей рік передбачала завершення цих робіт. Ця перша черга дасть змогу вже видобувати приблизно 450 тисяч тонн вугілля на рік. Але якщо не з’являться інвестиції у будівництво, то об’єкт не буде за що утримувати, — наголосив Григорій Бар. — Ми б і далі проводили роботи, але на сьогодні вже не залишилося матеріалів, аби забезпечити людей роботою. Шахтарі знають про це і починають звільнятися. Просимо нас підтримати і зберегти той колектив, який дієздатний і може виконувати необхідні роботи.
— Боротися за відновлення будівництва шахти ми повинні. Готовий ще раз звернутися з цієї проблемою до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Також потрібно направити листа міністру енергетики, обґрунтувавши економічні показники і показавши, що втрачаємо через таку ситуацію на Десятій «Нововолинській», — підсумував розмову з гірниками голова ОДА Олександр Савченко. Сподіваємося, що новому очільнику області вистачить наполегливості, аби в столиці нарешті згадали про довгобуд на Волині, пуск якого міг би хоч частково зняти проблему із забезпеченням теплоелектростанцій вітчизняним паливом.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото з сайту ОДА.

Волинська область.