Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, перебуваючи з робочим візитом на Кіровоградщині, відвідала Комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Кропивницького, 13,5 тис. пацієнтів якого вже обрали своїх лікарів. Посадовець поспілкувалася з керівником, лікарями та пацієнтами закладу, була присутня під час підписання декларацій.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун
та голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко (посередині)
під час наради з головними лікарями ЦПМСД та керівниками структурних підрозділів ОДА.

На прес-конференції Уляна Супрун нагадала, що з 1 квітня в Україні стартувала кампанія «Лікар для кожної сім’ї», під час якої пацієнти почали обирати лікарів первинної ланки та укладати з ними декларації, та зазначила, що до електронної системи охорони здоров’я на Кіровоградщині вже підключилися 25 центрів первинної медико-санітарної допомоги.
Щоб з’ясувати, які проблеми та перешкоди мають місце у впровадженні медичної реформи в області (реформуванні первинної ланки медичної допомоги) та чим може допомогти МОЗ, Уляна Супрун зустрілась з головними лікарями центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) області. У спілкуванні також узяли участь голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, заступник директора департаменту охорони здоров’я Наталія Горбенко та керівники інших структурних підрозділів ОДА.
Щодо дефіциту сироватки від ботулізму, як заявила Уляна Супрун, у 2018 році розроблено державну програму, що дасть змогу здійснювати закупівлю антитоксину від ботулізму за рахунок державного бюджету. Реєстрацію сироваток здійснюватимуть в Україні за спрощеною процедурою.
За інформацією прес-служби ОДА, головні лікарі ЦПМСД області під час спілкування з очільницею МОЗ порушили низку проблемних питань. Одне з найболючіших — нестача лікарів первинної ланки для забезпечення дотримання встановленої  нормативом кількості пацієнтів, які хочуть підписати декларації.
Також було обговорено, як фінансуватимуться з 1 липня реформовані медичні заклади та заклади, що перебувають у стані реформування. Адже за новою системою фінансуватимуться комунальні заклади первинної допомоги, які реорганізувалися в некомерційні комунальні підприємства, провели активну кампанію із залучення пацієнтів, підключилися до електронної системи охорони здоров’я та уклали угоду з Національною службою здоров’я.
Під час візиту Уляна Супрун зауважила, що Кропивницький — одне з перших міст, яке вона відвідала, коли міністерство розпочало трансформацію системи охорони здоров’я в Україні. Сьогодні Кіровоградщина має понад сто тисяч підписаних між лікарями первинної ланки та пацієнтами декларацій, тут сформовано госпітальні округи, почали працювати госпітальні ради. А також відзначила системні дії місцевої виконавчої влади, спрямовані на надання населенню якісних медичних послуг.
У 2018 році на програму з трансплантології закладено 112 мільйонів гривень, прокоментувала Уляна Супрун ухвалення Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині». За її словами, у країні, як і раніше, діятиме презумпція незгоди, проте це не заважатиме проводити операції з трансплантації органів. Законом передбачено створення реєстру донорів і реципієнтів. Нині на 50 відсотків створено реєстр хворих, які потребують пересадки нирок, що проводитимуть у п’яти лікарнях України. У перспективі — підготовка лікарів, які зможуть виконувати операції з трансплантації серця, легенів, кісткового мозку.
«Ми працюємо з іноземними партнерами над критеріями для визначення першочерговості операцій з пересадки органів таким хворим», — підкреслила урядовець.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото з офіційного сайту Кіровоградської ОДА.

Кропивницький.