В Івано-Франківську офіційно запустили проект «Розумне місто». Відтепер усі електронні сервіси синхронізовані в єдиній платформі (smartcity.mvk.if.ua). Це швидше організаційний крок, адже, як повідомив начальник відділу програмного та комп’ютерного забезпечення міськвиконкому Андрій Чайківський, ідеалам «розумного міста» у цьому прикарпатському місті слідують ще з 2012 року. Проект — це застосування інформаційно-комунікаційних технологій для поліпшення життя його мешканців. Така практика поширена в цивілізованому світі, є різні методики її впровадження.

На знімку: показники реалізації проектів у рамках програми Івано-Франківськ SMARTCity.

Фото із сайту http://smartcity.mvk.if.ua/

Івано-Франківськ є лідером серед українських міст із запровадження проектів у сфері електронного самоврядування. Нині таких є вже 52 в галузях освіти, культури, туризму, медицини, комунального господарства, надання адміністративних послуг тощо.
Гордістю міста є електронні послуги ЦНАПу, електронна черга в дошкільні навчальні заклади, проекти «Доступний Івано-Франківськ», «Безпечне місто», «Голос громади», «Бюджет участі», «Єдиний читацький квиток» тощо. Набуває розвитку електронний сервіс «Вуличні ліхтарі», за яким усі такі комунікації під час заміни на нові підключають до спеціальної системи моніторингу. Вона регулює яскравість світла ліхтарів, можна стежити за їхньою справністю. Не тільки електролінію загалом контролюють, а й кожну лампочку. А це — аналітика споживання, економія ресурсів. Таким чином, міські комунальники оновили освітлення на територіях шкіл і дитсадків, у дворах. Розпочато «розумне» освітлення фасадів історичних споруд Івано-Франківська. Економно й привабливо.
Завдяки новій платформі проекту «Івано-Франківськ — розумне місто» кожен франківець може запропонувати свої ідеї та розробки для реалізації в цій системі, заповнивши просту електронну форму. На сайті можна знайти інформацію про реєстр проектів, стан їхньої реалізації.
«Нам головне, щоб всі ці електронні сервіси були доступні людям, — зауважив міський голова Руслан Марцінків. — Коли почали з’являтись перші додатки, мало хто розумів, як їм дати раду. Тепер же електронні сервіси стали частиною нашого життя. Навіть електронний квиток, який збираємось запровадити в муніципальному транспорті — теж частина «розумного міста». Головне завдання — максимально відійти від шаблону черг та паперової тяганини й цим спростити життя людей».
Міський голова дав доручення всім структурним підрозділам міськвиконкому розробити електронні сторінки, які б орієнтувались на зворотній зв’язок із громадськістю.

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.