На традиційну виставку «Книга-фест-2018», яка відбувалася в Ужгороді всьоме, крім закарпатських видавців та письменників, приїхали гості з Києва, Львова, Тернополя, Чернівців і навіть Харкова.

Автори книг-переможниць професор Сергій Федака (ліворуч) і мистецтвознавець Михайло Приймич.

— Книговидавнича галузь потребує підтримки з боку держави, її слід визнати стратегічним пріоритетом і затвердити спеціальну програму. Закарпатська влада своїми силами намагається зберегти книговидавничу справу та інтерес до читання, для цього діє спеціальна програма підтримки місцевих авторів, завдяки якій публікуються важливі для збереження історичної пам’яті видання, — наголосив на відкритті виставки голова ОДА Геннадій Москаль. Він також з нагоди Дня працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження нагородив найкращих фахівців галузі почесними грамотами ОДА та подяками.
Учасників та відвідувачів виставки привітали голова облради Михайло Рівіс, заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, голова обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі та гість фестивалю — поет і прозаїк Володимир Шовкошитний.
Цьогорічне книжкове свято особливе: тривало в архітектурно-історичному комплексі 18 століття «Совине гніздо» і збіглося з форумом «СлободаКульт», що представляє закарпатцям культуру Слобожанщини. Тут само проводилася також акція зі збору книг для українських воїнів, презентація видань, автограф-сесії. А найцікавішим видався вечір. Експертне журі на чолі з професором Романом Офіцінським обрало найкращих в 14 номінаціях, їх привітали директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій ОДА Ярослав Галас та заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак.
Основну нагороду в номінації «Фест-книга-2018» одержало ужгородське державне видавництво «Карпати» за книгу Михайла Приймича «Церковний живопис Закарпаття». За цю ж книжку видавництво здобуло перемогу і в номінації «Видання з мистецтвознавства», а за видання Сергія Федаки «Ми, Федір Корятович, з ласки Божої князь із Мункача...» — у номінації «Животворне минуле».
Переможцем у номінації «Літературно-художнє видання: проза» стало ужгородське видавництво «TIMPANI» за книжку «Рік, довший ніж сторіччя» словака Любоша Юріка. Кращим у номінації «Літературно-художнє видання: поезія» стало видавництво «Знання» за альманах «Сім крутих перевалів».
Підприємство «Ужгородська міська друкарня» здобуло перемогу в номінації «Довідково-інформаційне видання» за книжку «Освіта Закарпаття у цифрах і фактах 2016—2017 навчальний рік». У номінації «Навчальне видання» переможцем визнано «Видавництво Олександри Гаркуші» за підручник «Словацька мова» Світлани Пахомової та Ярослава Джоґаника, а краще публіцистичне видання побачило світ у видавництві «Ґражда» — книжка «Особистість у вимірі часу» Юрія Балеги. Перемогу в номінації «Туризм і рекреація» здобуло видавництво «Патент» за книгу «Національний природний парк «Синевир»: становлення і розвиток» Юрія Бабічина. Кращим виданням для дітей визнали книжку «Pointbook. Різдвяна історія» Ольги Слави, видану в поліграфцентрі «Ліра».
Фотоальбом «Ужгород», виданий товариством «РІК-У», переміг у номінації «Образотворче видання». У номінації «Краща книга закарпатського автора або книга про Закарпаття, видана за межами області» переможцем стало видавництво «Навчальна книга — Богдан» з книгою «Останній опришок Микола Шугай» Олександра Гавроша.
У межах виставки «Книга-фест-2018» також провели конкурс на кращий малюнок до твору серед юних художників. Відзнаку в номінації «Майбутній ілюстратор книги» отримав Максим Гебеш за ілюстрації до віршів Галини Малик «Пілот».
Книгою-симпатією відвідувачів виставки стало видання Ігоря Рассохи «Справжність Велесової книги: науковий доказ» київського видавництва «Український пріоритет».
Завершилося свято поетичним вечором гостя з Харкова Сергія Жадана.

Василь НИТКА.
Фото надано прес-службою ОДА.

Ужгород.