Президент України Петро Порошенко і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман взяли участь у відзначенні Дня Європи у Вінниці. На майдані Незалежності, де відбулося урочисте відкриття заходів, разом з вінничанами були присутні народні депутати України, представники уряду, дипломати низки зарубіжних держав, гості з міст—побратимів з Польщі, країн Прибалтики, Молдови.

— Упродовж чоти-рьох останніх років наша держава ще більше наблизилася до Європи, — наголосив Петро Порошенко. — Торік набула чинності Угода з ЄС, яку, всупереч перешкодам країни-агресора Російської Федерації, ратифікували всі держави, що є членами ЄС. 11 червня минулого року Європа відкрила двері для українців, започаткувавши безвізовий режим. Майже півмільйона наших громадян уже скористалися цим правом. Сьогодні вранці підписав указ про відкликання всіх представників України з усіх статутних органів СНД. Нам нічого більше там робити, у нас своя дорога, ми рухаємося в Європу».

Святкування Дня Європи в місті над Південним Бугом започаткував десять років тому Володимир Гройсман, у той час він працював міським головою Вінниці. «Ми цінуємо і поважаємо європейські цінності, боремося за них, — зазначив глава уряду. — Наша мета — зробити Україну сильною європейською державою з високими соціальними стандартами, потужною армією. Українці мають жити краще, бо вони на це заслуговують». Вінницький міський голова Сергій Моргунов нагадав, що місто декілька років поспіль визнають найкомфортнішим для проживання громадян. За його словами, ті зміни, що відбуваються, — це насамперед заслуга самої громади. Влада стимулює мешканців до участі в управлінні громадою за рахунок низки заходів.

«Найбільше змін за останні роки відбулося у розвитку місцевого самоврядування, — каже міський голова. — Місцеві громади стають сильними і спроможними, отримують більше фінансового ресурсу, що і є запорукою всіх позитивних змін.

Яскравим свідченням бажання вінничан миру стала музично-танцювальна композиція «Небо над Європою». Її виконали на майдані Незалежності під час відкриття свята півтори тисячі юних виконавців з танцювальних колективів міста. Це стало рекордом виконання танцю за чисельністю його учасників.

Під час свята йшлося про ще одну подію — виповнюється 60 років з часу підписання договору про дружбу і співробітництво між Вінницькою областю і Свєнтокшиським воєводством Республіки Польща. З цієї нагоди голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій та маршалок воєводства Адам Ярубас відкрили фотовиставку «Свєнтокшиське—Вінниччина. Очима партнерів». Вона працюватиме до кінця нинішнього місяця в залі обласної філармонії імені Миколи Леонтовича. Представлені світлини відображають бачення вінничанами поляків і польського воєводства і навпаки — якою поляки бачать Вінниччину. «На мою думку, феноменом нашої тривалої співпраці є справжня дружба, яка пережила щасливі часи і часи кризи, зміни політичних режимів», — наголосив Адам Ярубас.

— Ніколи не забуду допомогу побратимів з Кельце у важкі дні початку бойових дій на Донбасі у 2014 році, — зазначив Валерій Коровій. — Вразила не тільки отримана допомога для бійців. Дотепер бачу малюнки на коробках, зроблені руками маленьких поляків.

Місто Вінниця продовжило договір про співпрацю із Сташівським воєводством Польщі. Перепідписання договору на новий термін відбулося в день свята в міській раді. Співпраця триває вже 15 років.

Свято відзначали не тільки впродовж дня, не менш цікаві події відбувалися вночі у рамках проекту «Ніч музеїв». Працівники обласного краєзнавчого, художнього та музею-садиби Михайла Коцюбинського не сподівалися на таку кількість нічних гостей.

Черга стояла до монастиря Братів Капуцинів. Комунальне підприємство «Центр історії Вінниці» організувало екскурсії в підземелля «Світло Темних Віків». Там також влаштували виставку вітражів польського митця Адама-Сталони Добжанського.

Лицарські бої клубів історичної реконструкції «Київська Русь» та вінницьких реконсрукторів, їхня факельна хода центром міста, вистава «Дон Кіхот» під відкритим небом, демонстрація фільмів у рамках проекту «Ніч кіно» — частина заходів, які відвідали тисячі мешканців і гостей Вінниці. Традиційно тісно було від глядачів на набережній Південного Бугу під час показу шоу світломузичного фонтану.

Вінниця.