«Митні платежі ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» повинні працювати на Івано-Франківську область, ми здатні самостійно заробляти на власні інфраструктурні проекти», — ці тези стали основоположними під час підготовки народним депутатом України, членом фракції «Народний фронт», єдиним представником Івано-Франківської області в парламентському Комітеті з питань податкової та митної політики Юрієм БАБІЄМ запиту до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

У червні 2017 року відновило роботу підприємство ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» — сучасний господарський комплекс з виробництва нафтохімічної та хімічної продукції. Були створені нові робочі місця і на цьому етапі чисельність персоналу сягнула понад 2500 осіб. Це єдиний в Україні виробник етилену, пропілену, бензолу, фракції С9, поліетилену, а також каустичної соди і полівінілхлориду суспензійного.
За інформацією Івано-Франківської ОДА, завдяки цьому область за підсумками 2017 року стала лідером рейтингу промислового виробництва серед усіх інших областей України, досягнувши позначки у 112 відсотків.
Цікавим моментом, який не може залишити байдужим мешканців Івано-Франківщини, є те, що на підставі Наказу Міністерства фінансів України № 448 від 20.04.2015 р. «Про затвердження Переліку товарів, митне оформлення яких здійснюється Енергетичною митницею ДФСУ», підприємство зобов’язане здійснювати митне оформлення сировини у Відділі митного оформлення «Львів» Енергетичної митниці ДФС.
Отже, Івано-Франківська область у рамках «Митного експерименту» недоотримує щомісячні надходження від митних платежів, 50 відсотків від яких спрямовувалися б на будівництво доріг та відновлення інфраструктури Івано-Франківщини.
Тому такий підхід, коли потужне підприємство працює в регіоні, а митні відрахування потрапляють виключно до держбюджету, а не працюють на благо людей на місцях, повинен бути змінений. І кошти, які з діяльності ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» сягають понад мільярд гривень щороку і їхня кількість продовжує збільшуватися, повинні бути спрямовані саме на потреби Івано-Франківської області.
Відповідний депутатський запит Юрія Бабія був оголошений головуючим на засіданні парламенту 6 квітня 2018 року. Підписали запит дев’ять народних обранців з різних депутатських фракцій та груп, члени Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України.
Наразі за дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана порушені питання опрацьовуються в Міністерстві фінансів України та Державній фіскальній службі.

Фото надано прес-службою народного депутата.