Погоджувальна рада

Найважливішим завданням нинішнього пленарного тижня є розгляд і ухвалення в цілому проекту закону про створення Вищого антикорупційного суду України, робота над яким вже триває давно і до якого надійшло понад тисячу правок, наголосив на погоджувальній раді голів депутатських фракцій та парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Глава парламенту закликав усіх членів профільного комітету (з питань правової політики) ухвалити висновок комітету до цього законопроекту, щоб винести його на розгляд сесійної зали.

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Ярослав Москаленко, Андрій Іванчук.

 

Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів.

 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

«Більшість позицій є узгодженими з Венеційською комісією, йде дискусія фактично щодо одного положення — повноваження громадської ради міжнародних експертів, — сказав А. Парубій. — Після рішення комітету зможемо розпочати розгляд закону про Антикорупційний суд у вівторок по обіді».

Голова Верховної Ради запевнив, що особисто братиме участь у нарадах з представниками міжнародних інституцій, аби «вийти на узгоджену позицію в сесійній залі». Розгляд законопроекту про Антикорупційний суд розпочнеться у вівторок на вечірньому засіданні, а голосування в цілому заплановано на четвер, 24 травня.

У вівторок, 22 травня, до обіду парламент розглядатиме блок аграрних питань, нацбезпеки та оборони, соціального захисту ветеранів АТО, низку законопроектів ще належить включити до порядку денного сесії. У середу — традиційно питання ратифікації, на четвер заплановано розгляд законопроектів, які не встигнули розглянути попереднього тижня, зокрема про захист прав дітей.
Керівники всіх депутатських фракцій і груп підтримали розгляд законопроекту про Антикорупційний суд та висловили свої пропозиції до порядку денного сесії на поточний пленарний тиждень.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенко Артур Герасимов запропонував внести до порядку денного проекти законів щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу — учасників Державного концерну «Укроборонпром» перед державою-агресором та забезпечення їх стабільного розвитку» (№ 6697), наголосивши, що цей документ спрямований на захист національних інтересів та безпеки України. А. Герасимов також запропонував розглянути у вівторок законопроект № 8114 щодо протидії ворожій пропаганді в східних областях України та блок аграрних питань.  Фракція БПП також наполягає на розгляді законопроекту 6490-д щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств та низку кадрових рішень — призначити на посади членів ЦВК, суддів Конституційного Суду України та аудитора Національного антикорупційного бюро України.

Парламент повинен якнайшвидше доопрацювати законопроект про Вищий антикорупційний суд відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, наголосив керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Він звернувся до всіх фракцій не затягувати надмірно розгляд цього питання і не зловживати Регламентом, як це було з судовими кодексами. «Ми не можемо витрачати дорогоцінний час. Ще є питання оновлення ЦВК, аудитора НАБУ, Конституційний Суд та багато інших невідкладних питань», — підкреслив М. Бурбак. Щодо повноважень громадської ради експертів позиція фракції така: «Міжнародні експерти повинні мати право вирішального голосу на етапі відбору кандидатів у судді. Вища кваліфікаційна комісія суддів не зможе ігнорувати недовіру, висловлену міжнародною радою експертів, коли йдеться про явну брехню чи конфлікт інтересів кандидата на посаду антикорупційного судді. Таку правку до законопроекту внесли депутати «Народного фронту». І ми на ній наполягаємо», — зауважив керівник фракції.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк привернув увагу до проблем, які виникли через те, що постачання газу в країні перебуває в руках монополістів-олігархату, які нехтують правами людини, правами власності та людською гідністю. Парламентарій навів декілька прикладів: зокрема, у місті Гадяч на Полтавщині, за його словами, уже декілька тижнів триває боротьба ОСББ з монополістом, який відключає газ у помешканнях, і таких ОСББ в Україні є тисячі. У Києві на вулиці Гоголівська, 33, за словами депутата, також вже тиждень нема газу, бо люди обстоюють свої права. 

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко привернула увагу до критичної ситуації із закупівлею ліків за кошти держбюджету. За її словами, у 2015 році на закупівлі медикаментів із коштів держбюджету було виділено 2,2 млрд грн переплатою, але до сьогодні частина ліків не поставлена до лікарень. У 2016 році майже 4 млрд грн перераховано іноземним компаніям, але третину ліків ще не поставлено. У 2018 році перераховано 6 млрд грн, але на цю хвилину поставлено на місця не більше половини медпрепаратів від потреби. А ті, що поставлено, — здебільшого з простроченим терміном зберігання. Окрім того, за словами Ю. Тимошеко, було закуплено на 400 млн грн прострочених ліків для онкохворих дітей, і їх взагалі викинули. Лідер «Батьківщини» звернулася до Рахункової палати з вимогою перевірити ситуацію із закупівлею ліків в Україні. А також запропонувала ухвалити законопроект, який передбачає закупівлю і передання ліків на місця упродовж 90 днів.

Лідер фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко відзначив декілька позитивних сигналів щодо України — від Канцлера Німеччини, що Мінські угоди є базовими для врегулювання ситуації на Донбасі, а також керівника ОБСЄ, що є тільки політичний шлях, а не військовий, для досягнення миру. Фракція наполягає на розгляді законопроекту № 4471 — щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб — дозволити їм брати участь у виборах там, де вони зараз фактично проживають. А також відновити пільги чорнобильцям. 

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко наголосив: головне для подолання корупції — це подолання бідності та відновлення справедливості. Адже судова реформа вже триває понад три роки, але люди не можуть правди знайти у судах. Лідер радикалів підтримав думку, що ситуація із фальсифікованими ліками є критичною і запропонував прийняти законопроект, щоб радикально посилити відповідальність за фальсифікацію ліків. 

Про потребу посилити відповідальність за закупівлю медикаментів за державний рахунок та відновити пільги та соціальні виплати чорнобильцям вів мову і Віктор Бондар (ДГ «Відродження»). Депутатська група пропонує збільшити виплати за народження дитини. Адже в Україні вже демографічна криза: торік на 100 померлих народилася 61 дитина, а цього року -ще менше, 58 дітей на 100 померлих. Щороку Україна втрачає 600 тисяч людей, а це стирається з карти ціле місто.

Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») вимагав обрати новий склад ЦВК, аудитора НАБУ, створення Тимчасової слідчої комісії для перевірки роботи «Укроборонпрому» та підприємств паливно-енергетичного комплексу -»Нафтогазу», «Укртрансгазу», «Укртранснафти» та НКРЕКП.

Рахункова палата виявила низку порушень у закупівлі МОЗ ліків для онкохворих дітей, повідомив Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан. Він поінформував, що в Рахунковій палаті доопрацьовують план заходів і перевірок, і на наступне півріччя буде схвалено новий план заходів. За словами В. Пацкана, Рахунковою палатою проведено перевірку закупівель ліків Міністерством охорони здоров’я України для онкохворих дітей і там виявлено низку порушень. «Можу запевнити, що там ціла низка порушень, за які необхідно притягати від адміністративної до кримінальної відповідальності, — сказав В. Пацкан. — Буде складено план контрольних перевірок і заходів на наступне півріччя. Всі перевірки здійснюватимуться публічно — за участю керівників відповідних міністерств та голів фракцій». 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голів фракцій з пропозицією делегувати представників до складу координаційних рад при Омбудсмені, які ініціюватимуть законопроекти щодо уповноваженого, захисту персональних даних тощо. «Ми готові до співпраці», — запевнила Омбудсмен.

Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко запропонувала парламенту звернутися до правоохоронних органів щодо розслідування зловживань із закупівлями ліків за кошти Держбюджету. Депутат зазначила, що ГПУ ще в 2016 році розглядала декілька кримінальних справ щодо закупівлі ліків. «Тому має бути позиція всього парламенту — звернутися до НАБУ та САП, щоб вони розібралися, що відбувається із закупівлею ліків в Міністерстві охорони здоров’я, хто з представників міністерства допустив таку ситуацію, яка ситуація з кримінальними справами», — відзначила І. Луценко.

Політик також нагадала позицію глави держави: Україна має якнайшвидше вийти зі статутних органів СНД. Вона також повідомила, що у зв’язку з незаконним будівництвом Керченського мосту, за дорученням глави держави, згідно з Конвенцією ООН морського права, до арбітражного трибуналу Україною було подано клопотання про захист суверенних інтересів України.

«Зведення мосту вже засудили США, ЄС, НАТО, Канада. До кінця 2018 року воно буде розглядатися в Міжнародному арбітражі. В 2019 році очікуватимемо на результат», — додала парламентарій.

Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економіки Степан Кубів на погоджувальній раді заявив, що за оперативною оцінкою Держстату у І кв. 2018 р. ВВП зріс на 3,1% порівняно з І кв. 2017 р. та на 0,9% порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактора).

«Відтак це інвестиції та зростання довіри міжнародних партнерів, — сказав С. Кубів. — Уряд підтримує позицію, що законопроект про Антикорупційний суд може бути ухвалений у цілому в четвер. Потрібно створити такий Антикорупційний суд, який буде визнано у світі і дати чіткий сигнал міжнародній спільноті, що Україна веде послідовну боротьбу з корупцією. Створення незалежного Антикорупційного суду завершить формування інфраструктури з боротьби з корупцією. Влада повинна продемонструвати власним громадянам здатність приймати ефективні рішення, що поверне довіру до влади. Міжнародні партнери мають мати упевненість, що Україна є надійним партнером, що покращить інвестиційні стимули та збільшить інвестиції, прискорить модернізацію підприємств та конкурентоспроможність».

Голови парламентських комітетів висловили свої пропозиції до розгляду законопроектів упродовж нинішнього пленарного тижня. Зокрема, голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський відзначив, що Верховна Рада має почати роботу із внесення змін до Податкового та Митного кодексів у зв’язку із заміною Антитерористичної операції на Операцію об’єднаних сил. За його словами, це дозволить зняти всі технічні моменти щодо пільг військовослужбовцям та щодо державного оборонного замовлення.

Перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко запропонував розглянути проект закону щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (№ 2456-д), який є системно доповнюючим та балансуючим до законопроекту щодо відновлення кредитування (№ 6027-д).

Перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський закликав захистити права українців, які втратили власне житло внаслідок бойових дій, ухваливши відповідний законопроект.