Розгляд законопроекту про Вищий антикорупційний суд може зайняти два-три дні, повідомив на брифінгу після погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ. Він нагадав, що до законопроекту внесено 1925 правок, а лише до статті про повноваження громадської Ради міжнародних експертів — майже 350 правок. Робоча група активно працює, вдалося узгодити більшість рекомендацій Венеційської комісії, нині її представник перебуває в Україні й з ним уже мав зустріч Голова Верховної Ради для пошуку спільної позиції щодо ключового моменту, який залишився неузгодженим, — повноваження громадської ради міжнародних експертів. За словами А. Парубія, обговорення законопроекту і правок може відбутися у вівторок, середу та четвер.

«І ми можемо мати великий шанс у четвер вийти на остаточне рішення, — сказав керівник парламенту. — Це амбітний план, але час для дискусії вичерпаний, дискусії проводилися у березні, квітні та першій половині травня, і час переходити до прийняття рішення. Створення Вищого антикорупційного суду є вкрай важливим як для України, так і для нашої співпраці з МВФ».

Голова Верховної Ради запевнив, що зробить усе можливе, щоб законопроект про антикорупційний суд нарешті було ухвалено в цілому. «Ми будемо дискутувати, ставити на голосування і знаходити спільну позицію, — сказав А. Парубій. — Консультації йтимуть на всіх рівнях із усіма учасниками процесу. Це непрості консультації, позиції досить тверді з однієї та другої сторони дискусії. І не просто вийти на 226. Але як Голова Верховної Ради я зроблю все можливе — днями, ночами, скільки треба буде консультацій, щоб ми змогли узгодити позиції й вийти в залі на 226. І сподіваюсь, нам це вдасться зробити цього тижня».

На запитання, чи прийде Голова Верховної Ради до суду, що розглядає справу Олександра Єфремова, у якості свідка на засідання 31 травня, Андрій Парубій запевнив, що він готовий свідчити у всіх справах щодо Євромайдану, не зважаючи на свій напружений графік, і давати вичерпні пояснення. Однак, зважаючи на заздалегідь заплановані міжнародні поїздки, він звернувся до суду з проханням свідчити у режимі відеоконференції. Суд у цьому відмовив. Але на призначену судом дату заплановані закордонні візити глави парламенту: 25 травня розпочинається візит до Грузії у зв’язку зі 100-річчям проголошення незалежності Грузії, після того — офіційний візит до Держави Ізраїль, який завершується 31 травня.

Глава парламенту також висловив думку, що обрання нового складу ЦВК не можна відкладати довше, аніж до 1 липня. Оскільки виборча кампанія розпочинається наприкінці осені, а робота ЦВК з підготовки до виборів — уже з серпня. «Ці консультації не можуть тривати безконечно. Розраховую і сподіваюсь, що до 1 липня ми зможемо вийти в зал з узгодженою позицією і вийти на голосування», — сказав Андрій Парубій. При цьому він відзначив, що голосування за кожного кандидата відбуватиметься окремо задля дотримання процедури обрання членів ЦВК згідно із законом. «Будь-яка зміна може поставити під ризик, що будь-хто з тих, хто не пройде, зможуть подати в суд і сказати, що було порушено процедуру, — додав Голова Верховної Ради. — А вже було рішення Конституційного Суду щодо порушення процедури. Тому рейтингове голосування є неможливим, оскільки може поставити під сумнів усю процедуру. Повинно відбутися голосування по кожній кандидатурі».