План законодавчої роботи на тиждень, що минув, був дуже амбітний, і більшість із запланованого виконано. «Прийнято 21 рішення, 5 законів у цілому, 12 законопроектів за основу і низку постанов. Більшість запланованих законопроектів знайшли підтримку в залі, і тиждень був результативний», — сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій (на знімку) в інтерв’ю телеканалу «РАДА» за підсумками пленарного тижня.

Глава парламенту зазначив, що частина з ухвалених законопроектів має вирішальний характер для українського суспільства, в тому числі і щодо міжнародних зобов’язань. Він нагадав, що парламент розпочав роботу з розгляду закону про авторські права, до якого було подано кількасот правок. «Цей закон забезпечить захист українських громадян, а також сприятиме виконанню наших міжнародних зобов’язань, зокрема перед США. Цей фундаментальний закон, а також блок питань з інтелектуальної власності було розглянуто у вівторок», — зазначив Голова Верховної Ради. Окремо він зосередив увагу на ухваленні цього тижня закону про трансплантацію органів, що має «вирішальне значення у сфері медицини, адже всі країни ЄС і Сполучені Штати Америки вже давно цю практику використовують». «Життя дітей мають бути врятовані, це має бути законодавчо врегульовано», — додав він.

А. Парубій також відзначив, що в четвер було розглянуто питання з блоку фінансової і банківської діяльності з тих п’яти, що були запропоновані профільним комітетом. «Чотири з них були підтримані, зокрема законопроект про валюту, а один прийнято за основу», — зазначив він.

Окрім того, глава парламенту нагадав про розгляд законопроекту про ДБР (Державне бюро розслідувань). За його словами, нині недосконалість законодавства і певні технічні моменти не дають можливості заповнити 140 керівних посад ДБР. «Важливість розгляду цього законопроекту полягає в можливості розблокувати діяльність цієї структури і дати працювати одному з новостворених антикорупційних органів. Законопроект прийнято за основу, але ми проголосували за скорочену процедуру розгляду до другого читання. Думаю, що вже в червні ми зможемо вийти на позитивне рішення щодо ДБР», — підкреслив Голова Верховної Ради.

А. Парубій також підтвердив надходження до парламенту подання Генеральної прокуратури щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Дунаєва Сергія Володимировича (член фракції Опозиційного блоку) і Пономарьова Олександра Сергійовича (група «Воля народу»). Він повідомив, що передав ці подання до профільного комітету.

Водночас питанням номер один нинішнього пленарного тижня, за словами А. Парубія, має стати законопроект про створення Антикорупційного суду України. «Справді, це закон номер один для Української держави. Це важливо з точки зору внутрішньої політики, бо його створення фактично завершує і судову реформу, і антикорупційну. Бо Антикорупційний суд стане тим органом, до якого зможуть звертатися антикорупційні органи НАБУ та САП і розраховувати на справедливе рішення. Це важливо і для наших міжнародних контактів, зокрема, наступний транш кредиту МВФ прив’язаний до рішення про Антикорупційний суд», — сказав він.

А. Парубій зауважив, що сам законопроект невеликий — багато поправок, до двох тисяч. «Після ухвалення його в першому читанні велося чимало дискусій, у тому числі з експертами Венеціанської комісії, МВФ, створено робочу групу, яка опра-цьовує поправки», — сказав він і підкреслив, що «вкрай важливо знайти спільну позицію, щоб з нею вийти в зал». Глава парламенту повідомив, що запросив представників Венеціанської комісії взяти участь у роботі профільного комітету.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото зі сторінки Верховної Ради України у Фейсбуці.