Днями в соцмережах з’явилися дані про вартість квартир у Донецьку. Виявляється, тепер вони надзвичайно дешеві: однокімнатна в центральному Ворошиловському районі в середньому коштує 13,5 тисячі доларів. А перед війною до такої квартири без мільйона було й не підступитися. Невже й насправді в «ДНР» настало обіцяне ватажками сепаратистів благоденство, коли, за словами О. Захарченка, «вся Європа буде нам за-
здрити»? І насправді, спробуй купи де-небудь у Брюсселі або Гамбурзі навіть поганеньку однокімнатну квартиру за 13 тисяч баксів!

Однак люди обізнані аж ніяк не захваті, тому що знають: квартири в шахтарській столиці подешевшали зовсім не від їхнього надлишку, а просто через відсутність покупців. Точних даних немає, але, за деякими оцінками, до третини жителів міста з 2014 року розбіглися. В Україні таких називають ТПО — тимчасово переміщені особи. Їхні донецькі квартири просто пустують, багато хто, влаштувавшись у нових місцях, хотів би їх продати, та от покупці не знаходяться: з інших регіонів сюди ніхто не хоче їхати через нескінченну війну й відсутність роботи: заводи одні зруйновані, інші просто покинуті, половина шахт затоплено водою.

Місто залишилося без елементарних благ цивілізації: залізниці, аеропорту, пошти. Колись було вдосталь банків, а створили свій — Республіканський. Ватажки «ДНР» вважають, що навіть мобільний зв’язок не потрібен: єдиний оператор «Фенікс» діє тільки всередині «ДНР» та й то із труднощами...

А про рівень життя населення соціологи зазвичай судять із зарплати й цін на харчі, послуги й товари першої необхідності. Отож про це жителі Донецька кажуть так: ціни в нас — московські, а зарплати — хреновські.

Узагалі, все-таки треба визнати, що сьогодні Донбасу заздрить не тільки Європа, а й також Азія на додачу з Африкою. Тільки заздрять не обіцяному благоденству, а вмінню населення виживати в екстремальних умовах.

Донецьк.

Мал. Віктора СТАРОВА.