Минула зима стала найуспішнішою за всю історію спостережень для засіяних восени озимих культур. У цей період загинуло менш як 0,1% озимини, повідомило Міністерство аграрної політики і продовольства. «Завдяки сприятливим погодним умовам, які склалися взимку-навесні 2018 року, озимі культури продовжують вегетацію на 7,2 мільйона гектарів (майже 100%). Загинуло в період перезимівлі тільки 5,2 тисячі гектарів (менш як 0,1% від засіяних площ)», — йдеться у повідомленні.
За даними Мінагрополітики, продовжують вегетацію пшениця і тритикале — 6,3 мільйона гектарів, ячмінь — 826 тисяч гектарів, жито — 149 тисяч гектарів, ріпак — 1 мільйон гектарів. Як повідомляв УНІАН, за даними Мінагропроду, озимі культури на зерно під урожай 2018 року посіяно на площі 7,3 мільйона гектарів, або 101% до площ, засіяних під урожай 2017 року. Також у міністерстві зазначили, що триває посівна кампанія пізніх ярих культур.
Тим часом, як повідомляє наш чернігівський кореспондент Василь ЧЕПУРНИЙ, у сіверському краї майже завершено сівбу ярих культур. 760 тисяч виораних гектарів — це на 18 тисяч більше, ніж торік. Найбільше займають кукурудза (320 тисяч гектарів) і соняшник (156 тисяч гектарів), але є й гречка на 1,8 тисячі гектарів та просо майже на тисячі гектарів. Лідерами в сівбі є аграрії Талалаївського, Ічнянського, Куликівського та Сновського районів. Проте в Семенівському — найпівнічнішому — районі засіяно лише 58 відсотків.
А от на Дніпропетровщині є побоювання, що добра зимівля ще не запорука гарного урожаю, адже через брак дощів озимі можуть не піти в ріст.
— У травні опадів випало втричі менше за норму, а в березні їх, навпаки, було набагато більше — 360 відсотків місячного нормативу, — розповіла кореспонденту «Голосу України» Вадиму ДЬОМУШКІНУ начальник відділу агрометеорології і агрометеопрогнозів Дніпропетровського РЦГ Любов Трофимова. У квітні і травні був недобір опадів. І хоч загалом нестачі вологи не відчувалось, проте через сильну спеку вона витрачалась непродуктивно. Кущення культур почалося раніше, що не дуже добре. Тож така ситуація може призвести до втрати 10—20% урожаю, зазначила чиновниця.