Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Сьогодні без перебільшення доленосний день як для аграріїв, так і нашої держави. Півроку аграрне середовище кипить через обговорення так званих соєвих правок. Для відновлення справедливості аграрії розробили законопроект № 7403-2. Його підтримали 15 обласних рад, всі профільні асоціації, закордонні партнери і велика кількість народних депутатів. Але досі товчемо воду в ступі. Я постійно спілкуюсь з аграрним середовищем, фермери налаштовані доволі рішуче, кажуть, якщо депутати вкотре не підтримають їхньої пропозиції і не буде повернення відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, акції протесту знову відновляться на території всієї держави. Тому пора відмовитись від практики шокової терапії та підтримати сьогодні цей законопроект.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Україна перебуває у кризі. І головним дестабілізуючим фактором є конфлікт на Донбасі. Як показують опитування, найбільше українці хочуть миру та стабільності. Тож давайте зробимо, що хочуть наші громадяни. Україні потрібен мир! Але помилки у зовнішній та внутрішній політиці викреслюють Україну з порядку денного світового співтовариства. Викликає роздратування і зіштовхує нас і наших сусідів — Польщу, Угорщину, Румунію та Білорусь. Інтерес до України зростає лише у разі виникнення надзвичайних ситуацій, або проявів ксенофобії та расової ненависті. За все це несе відповідальність антинародна влада — за зубожіння населення, антинародні реформи, розвал економіки. Уряд продовжує методично добивати ліквідні промислові підприємства, доводячи їх до банкрутства з метою продати за копійки... Тому вимагаємо скасувати грабіжницьку приватизацію за безцінь під своїх людей. Ми також наполягаємо на негайному звіті уряду...

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— «Нафтогаз» прийняв рішення про збільшення на 20% вартості газу для промисловості. Це означає, що наша продукція стає дорожчою, українці замість того, щоб отримувати підвищені зарплати, будуть без роботи, бо підприємства скорочуватимуть робочі місця. Київська влада хоче підняти з шести до восьми гривень вартість проїзду в громадському транспорті...
Уряд уже домовився з МВФ і взяв на себе зобов’язання щодо підвищення до 11 тис. грн за тисячу кубів газу для українських громадян. Натомість МВФ ставить нам вимогу — не можна піднімати зарплат, пенсій. У мене просте запитання: як вижити українцям, коли абсолютно недоступні ціни на ліки, продукти харчування, навіть на проїзд у громадському транспорті та комунальні послуги?

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Багато поколінь українців жертовно боролись за те, щоб Україна отримала право бути незалежною, суверенною, сильною країною, яка може самоврядовуватись власним народом. Нині виглядає абсолютно принизливо, що в розквіт демократії, коли демократичні сили прийшли до влади, частину суверенітету, спрямованого на управління всіма процесами в нашій державі, передано зовнішнім силам, які представляють частину глобальної фінансової олігархії. Нещодавно я надала докази того, що Нацбанк перебуває в системі незаконного і абсолютно шкідливого для України зовнішнього управління. Тими ж силами і тими ж людьми здійснюється у системі охорони здоров’я закупівля за державний рахунок ліків для українців... Ця політика спрямована на знищення українців. Ми наполягаємо, і Рахункова палата погодилась, провести повну ревізію за 2015—2018 роки закупівлі ліків за державний кошт. Крім того, вимагаємо переглянути закони, які без конкурсів дали можливість шахраям маніпулювати мільярдами бюджетних грошей.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Ми послідовно підтримуємо створення Антикорупційного суду. Маємо якнайшвидше ухвалити цей закон. Це стане наступним етапом впровадження безпрецедентних в історії нашої країни антикорупційних реформ, які заклав ще уряд А. Яценюка. За чотири роки уряд і парламент зробили в рази більше, аніж за попередні більш як два десятки років. Так, ми не вийшли на бажані результати, але ми йдемо правильним шляхом. Антикорупційний суд розглядатиме кримінальні провадження, які відносяться до компетенції НАБУ, він має бути дієздатним, а не просто створеним на папері. Вважаємо, що міжнародна рада експертів повинна мати право вирішального голосу на вирішальному етапі відбору кандидатур. Необхідно також невідкладно призначити аудитора НАБУ і це питання до профільного комітету.

Віктор БОНДАР, група «Відродження»:
— Діючий Антикорупційний суд, чи ЦВК не потрібні ні владі, ні депутатам у парламенті. Усе це необхідно тільки для того, щоб отримати черговий кредит. МВФ та Світовий банк нав’язує умови, і ми бачимо, як піднімаються тарифи, зростають проблеми в промисловості, руйнується банківський сектор. Влада не займається стратегічним баченням — за рахунок чого зароблятиме країна, а ходить по всьому світу з протягнутою рукою. Країну практично розвалюють, а людей позбавляють перспектив на майбутнє. За кордон нині виїжджають мільйони наших співвітчизників, а на сто померлих припадає лише 58 новонароджених. Закликаємо повернутися до розгляду наших законопроектів про підтримку промисловості, програми енергозбереження, про підйом транспортної галузі, потужні програми будівництва доріг тощо.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Президент підписав указ про остаточний вихід нашої країни з СНД. Це історичне рішення ще раз підтвердило наш безповоротний рух у бік західного демократичного світу. Мільйони українців заплатили власним життям за право жити у вільній незалежній країні. В неділю ми вшанували пам’ять жертв політичних репресій — історики й досі не можуть оцінити масштаб трагедії, заподіяної злочинцями Кремля. Але нам вдалося зробити колосальну роботу для відродження національної пам’яті та зміцнення української ідентичності. Вагому роль у нинішньому євроінтеграційному процесі відіграє законодавче забезпечення, яке втілюють демократичні сили парламенту. Цього тижня необхідно ухвалити низку необхідних для країни законопроектів, спрямованих на посилення боротьби з корупцією, зміцнення обороноздатності, стимулювання розвитку економіки. Найважливішим є законопроект про Антикорупційний суд.

Роман СЕМЕНУХА, фракція «Самопоміч»:
— Люди хочуть, щоб закон був один для всіх. За даними дослідження Центру Разумкова, проведеного 2017 року, тільки десять відсотків українців довіряють судовій владі. А понад 80 відсотків вважають, що боротьбу з корупцією провалено. Це вирок усім нам. Більшість новопризначених суддів Верховного Суду — старі люди з сумнівною репутацією. Генпрокурор публічно звітує про затримання дрібних хабарників, а Генеральна прокуратура не може надати докази для Інтерполу, щоб покарати найближче оточення Януковича. Наслідком неприйняття закону про Антикорупційний суд стане подальша зневіра людей і перша рукотворна фінансово-економічна криза. Цього року Україна має виплатити рекордні 300 мільярдів гривень, з яких 170 мільярдів — погашення тіла кредиту, а 130 — обслуговування відсотків. Це більше, аніж всі витрати на охорону здоров’я, освіту та оборону — разом узяті.