Народний депутат від Опозиційного блоку Костянтин ПАВЛОВ (на знімку) заявив, що наразі ситуація з функціонуванням закладів вищої освіти I—II рівнів акредитації — коледжів та технікумів — близька до критичної. Роботу і саме існування технікумів та коледжів поставили під загрозу прийняття Державного бюджету-2018 та внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу.

«До мене звернулися директори п’яти таких навчальних закладів, які входять до структури Криворізького національного університету. Причиною їхнього занепокоєння є становище з підготовкою молодших спеціалістів у сфері української освіти. А це на сьогоднішній день — 65 тисяч викладачів, співробітників і 525 тисяч студентів», — сказав парламентарій.
Костянтин Павлов розповів, що було прийнято рішення про розділення коледжів та технікумів на дві категорії. «Ті, що є самостійними юридичними особами, зберігають державний статус, але передаються на фінансування з місцевих бюджетів. А коледжі та технікуми, що діють у складі університетів, залишаються на утриманні Державного бюджету. Мало того, під час прийняття Держбюджету й озвучення цієї норми в залі Верховної Ради Прем’єр-міністр заявив, що місцевим бюджетам буде додатково виділено 19 мільярдів гривень освітньої субвенції. І це, мовляв, перекриє всі витрати місцевих органів влади, в тому числі на утримання коледжів та технікумів.
Однак на практиці коледжам і технікумам, що діють як структурні підрозділи університетів, фінансування було виділено лише на чотири місяці. До того ж за рахунок використання коштів університетів. Як далі вони фінансуватимуться — питання взагалі залишається відкритим», — зазначив опозиційний політик.
За його словами, у зв’язку з відсутністю в Держбюджеті-2018 відповідної програми фінансування підготовки молодших спеціалістів, університети, забезпечуючи їх, фактично порушують норми бюджетного законодавства.
«Коледжі та технікуми, що мають статус окремих юридичних осіб і фінансуються місцевими радами, також отримали великі проблеми. Зобов’язання з підготовки спеціалістів, згідно з держзамовленням, брала на себе держава. А фінансування такої підготовки з 2018 року повинні здійснювати місцеві органи влади. Водночас майно та інші засоби залишаються у віданні держави, на них місцеві органи не впливають, а відповідно і не можуть повною мірою брати участь в утриманні таких закладів», — підкреслив Костянтин Павлов.
«Нинішнє фінансування виділяється тільки на заробітні плати і стипендії, далеко не в повному обсязі — на комунальні платежі. Кошти на проведення поточних ремонтів, оновлення та утримання матеріальної бази взагалі не виділяють», — акцентував народний депутат.
Ще одна проблема — коледжі та технікуми, які фінансуються з місцевих бюджетів, отримають лише регіональне замовлення. «Ну хіба це не дискримінаційний підхід? Тим паче що на випускників технічних коледжів того-таки Криворізького університету цього року вже вишикувались у чергу не лише підприємства Кривбасу, а й Хмельницької, Львівської, Вінницької, інших областей. Свого часу коледжі та технікуми створювалися за галузевим принципом, і підготовка спеціалістів мала екстериторіальний характер, а їх фінансування відбувалося за кошти держави. У результаті країна отримувала головне — якісно підготовлених техніків-спеціалістів у всіх галузях, вирішальних для вітчизняної промисловості та Державного бюджету», — зазначив політик.
«Псевдореформаторські зміни внесли хаос і невизначеність у діяльність коледжів та технікумів. Почались заборгованості з виплати заробітної плати, виникли борги з комунальних платежів», — підкреслив парламентарій.
«Колективи коледжів і технікумів вимагають якнайшвидше прийняти спеціальний закон України «Про фахову передвищу освіту» та повернути всі коледжі і технікуми на фінансування за рахунок коштів Державного бюджету.
Неприйняття цих важливих рішень залишає працівникам коледжів та студентам з батьками один вибір — страйкувати доти, поки не припиниться знищення всієї ланки підготовки молодших спеціалістів для економіки нашої держави», — резюмував Костянтин Павлов.

Людмила ГРИЩЕНКО.