У переговорному процесі між владою та опозицією щодо врегулювання політичної кризи взято черговий тайм-аут. У пленарній роботі парламенту — перерва до 18 лютого, або ж наступного тижня депутати можуть зібратися на позачергове засідання. Однак лише тоді, якщо на обговорення сесійної зали буде що виносити — наразі у Верховній Раді не зареєстровано жодного документа щодо конституційних змін, на яких затято наполягає опозиція.

Чи триває переговорний процес у парламенті, чи є вже якісь зрушення або напрацювання щодо змін до Конституції, «Голос України» поцікавився у першого заступника керівника фракції Партії регіонів Михайла ЧЕЧЕТОВА. «У мене такої інформації немає», — відповів він. Однак при цьому висловив думку, що на сьогодні головне питання для врегулювання політичного конфлікту — це не зміни до Конституції, а призначення уряду. «Немає уряду — завмерли інвестиції, кредитні лінії, життя фактично завмерло, — зазначив М. Чечетов. — Тому чим швидше уряд візьметься за діло, тим буде краще. Думаю, це вже буде з 18 лютого. І прем’єра буде призначено з першого разу. Та кандидатура, яку подасть Президент, буде проголосована одразу. І з великим запасом. Звісно, Президент проводитиме консультації з політиками, керівниками фракцій, але право подавати кандидатуру прем’єра — виключно за Президентом. Головним питанням пленарного тижня парламенту з 17 лютого буде призначення уряду».

Щодо можливості проведення наступного тижня позачергового засідання парламенту М. Чечетов відповів: «А сенс збиратися? Є сенс збиратися, коли є що виносити. Те, що вони (опозиція. — Ред.) хочуть, до чого хочуть повернутися, ми на це ніколи не погодимося». Говорячи про повернення до Конституції зразка 2004 року, парламентарій нагадав політичні події тих часів та протистояння між тодішніми президентом Віктором Ющенком та прем’єром Юлією Тимошенко, про що навіть ходили анекдоти. «У державі, як у машині, за кермом має сидіти одна людина, — наголосив М. Чечетов, — парламентсько-президентська форма правління може бути, але давайте опрацюємо нормальну, європейську модель».

«Головне питання — не Конституція, а нормалізація політичного конфлікту мирним методом, оскільки ми не хочемо силового розв’язання, — підкреслив депутат. — Найголовніше — це уряд, бо економіка завмерла. А будуть зміни до Конституції чи не будуть — людям до лампочки. А якщо не буде найближчим часом уряду, це призведе до економічної кризи». На запитання: «Яку кандидатуру може бути запропоновано Президентом на посаду прем’єра?» М. Чечетов відповів: «Це може бути лише представник більшості, це буде представник Партії регіонів. Прем’єром буде лише та людина, яка реалізовуватиме програму Президента Януковича. Все. Крапка. Як можна допустити зараз, коли країна на межі прірви, щоб Президент вів в один бік, а прем’єр в інший?» На запитання «У чому ж тоді полягатиме компроміс між більшістю та опозицією?» регіонал відповів, що «прем’єром може бути і Яценюк, якщо він публічно на всю країну поклянеться на Біблії, що він виконуватиме програму Президента». А в Кабмін, за словами Чечетова, представник опозиції може завести своїх людей, якщо його фракція вступить до більшості, і тоді за квотою отримає декілька посад міністрів.

Ще один представник фракції Партії регіонів — народний депутат України Іштван ГАЙДОШ — висловив думку, що опозиція не шукає мирного виходу із ситуації, що склалася, а висуває дедалі нові вимоги. Тоді як влада готова до компромісу. «З останніх подій в Україні можна зробити висновок, що опозиція, на жаль, не бажає йти мирним, переговорним шляхом виходу із ситуації, що склалася, — цитує депутата його прес-служба. — При цьому влада готова до компромісу. Свідченням цього є скасування прийнятих 16 січня законів, відставка прем’єра та запропоновані опозиції посади в уряді». На думку Іштвана Гайдоша, також слід згадати прийняття Верховною Радою закону про «амністію» та готовність до внесення змін до Конституції. «Ми обстоюємо принцип — Конституція має захищати інтереси народу, — підкреслив він. — І головна відмінність нашої позиції від позиції опозиціонерів у тому, що ми прагнемо, щоб конституційний процес проходив у законному руслі. І саме парламент має стати майданчиком для успішних перемовин та пошуку компромісу».

Водночас в опозиції висловлюють нові пропозиції щодо шляхів виходу з політичної кризи. Зокрема, заступник голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради, народний депутат від ВО «Свобода» Ігор ШВАЙКА в інтерв’ю на телеканалі «Рада» заявив, що першим кроком для врегулювання кризи до моменту запровадження змін до Конституції може стати ухвалення конституційного договору між Верховною Радою, Президентом, урядом та громадським сектором. «В українській законодавчій практиці вже є досвід конституційного договору, який було укладено в 1995 році між Верховною Радою та Президентом, — зауважив депутат. — Сьогодні такий договір ми можемо укласти у формі конституційної декларації між Президентом, парламентом, урядом, можливо, громадським сектором, який проявляє себе дуже активно останнім часом. Важливість цієї декларації полягає у політичних гарантіях дотримання свого слова та визначеної позиції. Адже опозиція чітко розуміє, що якщо вона внесе проект змін до Конституції для голосування у Верховній Раді, то в разі провалу голосування ми не зможемо повернутися до голосування аж до вересня».

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО (фракція «Батьківщина»), у свою чергу, запропонував залучити до переговорного процесу між владою та опозицією афганців, «Правий сектор» чи представників інших груп, які реально контролюють ситуацію на Майдані. «Цілком очевидно, що залучення до переговорного процесу афганців було би доречним», — таку думку висловив Микола Томенко на своєму персональному сайті. На переконання політика, підхід опозиції, що лише три лідери опозиційних фракцій мають монопольне право на переговорний процес із В. Януковичем та його командою, не справедливий. «Вони можуть домовитися з владою чи погодити певні рішення, але на сьогодні вони не мають 100% можливості забезпечити ВИКОНАННЯ цих рішень. У зв’язку з цим було би корисно, щоб, скажімо, афганці стали гарантами переговорного процесу, зокрема, виконання досягнутих домовленостей між владою та опозицією», — вважає Микола Томенко.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони учора схвалив заяву, в якій закликав сторони конфлікту до розумного і швидкого компромісу на основі державних інтересів та категорично застеріг їх від будь-яких рішень і дій силового чи протиправного характеру. Заяву підтримали 11 із 13 членів комітету. «Комітет закликає до невідкладних консультацій з питання формування уряду України, склад якого б дістав суспільну підтримку і був спроможним до рішучих дій для виправлення економічної ситуації та реалізації комплексу заходів захисту найуразливіших категорій українських громадян», — йдеться у заяві комітету, переданій до «ГУ».

Тим часом опозиція скликає на неділю, 9 лютого, чергове Народне Віче на Майдані Незалежності. А в міліції застерігають від провокацій і навіть побоюються терактів.