Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій прочитав лекцію студентам Київського національного університету імені Тараса Шевченка — майбутнім історикам, філософам та політологам — на тему: «Століття української революції. Паралелі та уроки». Глава парламенту поділився своїми думками та аналізом столітньої боротьби українського народу за власну державність, наголосивши, що саме молодь відігравала ключову роль в українській історії в усіх етапах боротьби, ще до проголошення нашої державності. До речі, Андрій 

Парубій також закінчив історичний факультет Львівського національного університету.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

Голова Верховної Ради відзначив визначальну роль української молоді та студентства у здобутті державності України. Адже перші бойові підрозділи української держави на початку ХХ століття формувалися саме з молодих людей: у 1914 році було створено перший бойовий підрозділ із січових стрільців, і символічно, що рівно через 100 років — у 2014-му — в Україні постав добровольчий рух під час Революції Гідності. «Й власне молоді люди, студенти були визначальною рушійною силою і під час здобуття незалежності, і під час Євромайдану, — підкреслив Андрій Парубій. — Усі ці сто років молоді люди були ключовим рушієм українського державотворення на всіх етапах. Нинішнього року відзначаємо 100-ліття української революції, і важливо аналізувати історичні уроки та осмислити їх. Бо сто років минуло, а ми ведемо війну проти того ж ворога — російської імперії, хоч би яка була його назва, яка намагається поневолити народи. Не вивчивши уроки історії, маємо великий ризик зазнати поразки».

За оцінкою А. Парубія, поразка української держави за часів УНР та Центральної Ради призвела до подальших трагічних подій ХХ століття — Голодомору, під час якого загинули мільйони українців, репресій української інтелігенції. «І цього ніколи б не сталося, якби ми втримали сто років тому свою державність, — наголосив глава парламенту. — І тому важливо вивчати уроки історії, щоб не повторити тих помилок, які допустили наші діди».

Голова Верхової Ради назвав три головні причини поразки української держави того періоду. Перша — це протистояння поміж тодішньою військовою та політичною елітою. «Ми мали велику кількість харизматичних історичних особистостей — Грушевський, Винниченко, гетьман Скоропадський, Євген Коновалець та інші, — зазначив А. Парубій. — Але, на жаль, весь той яскравий пантеон яскравих постатей протягом нашої боротьби входив у взаємопоборення і взаємопротистояння, мав власні амбіції, і саме це призвело до того, що ми не змогли втримати українську державність перед російським окупантом». Друга причина, за оцінкою Голови Верховної Ради України, — відсутність потужних збройних сил української держави. Адже на той час існували дуже розрізнені бойові підрозділи, які переходили то на один, то на інший бік, панувала «отаманщина», була відсутня єдина організована військова сила. «І третя причина — відсутність консолідованої міжнародної підтримки України, — додав А. Парубій. — Проголосивши тоді молоду українську державу, ми не змогли донести до світу важливість її створення і не змогли добитися визнання української держави».

Голова Верховної Ради у своєму виступі також провів історичні паралелі між сучасними політичними подіями та подіями сторічної давнини, наголосивши на тому, що тодішній політичній еліті бракувало єдності, спільних кроків та порозуміння, вона недооцінювала загрозу від російської імперії. «Протистояння, гризня між історичними діячами тодішнього періоду і були головною причиною поразки, — підкреслив Андрій Парубій. — Якби ми змогли відкинути амбіції, об’єднати наші сили перед загрозою українській державі, знайти порозуміння, а не боротися один проти одного, ми б отримали шанс утримання української державності».

Наприкінці лекції А. Парубій відповів на запитання студентів щодо його оцінки історичних подій та сучасної діяльності парламенту, наголосивши на потребі єдності серед українського політикуму та суспільства задля збереження держави. Адже як засвідчила вже новітня історія Української держави — владі завжди бракувало єдності. «І тому сьогодні вкрай важливо, щоби в боротьбі проти російської агресії особисті амбіції не виходили вище інтересів держави», — підкреслив Голова Верховної Ради, відзначивши особливу визначальну роль нової української армії, яка на сьогодні є однією з найпотужніших на європейському континенті. «І дуже важливо, що сьогодні весь цивілізований світ став на захист України, і санкції проти агресора є свідченням підтримки України», — сказав А. Парубій.

Декан філософського факультету Анатолій Конверський презентував Голові Верховної Ради пам’ятну медаль КНУ та книжку «Історія запорозьких козаків» Дмитра Яворницького. А глава парламенту, в свою чергу, подарував факультету сувенір із петриківським розписом.