На жаль, маленькому миколаївцю Захару Андрусенку вже відомо, що таке незліченні обстеження, нескінченні лікарські кабінети, процедури, аналізи. Коли хлопчик проходив медогляд для оформлення в дитячий садок, лікарі поставили йому діагноз «аутизм». Але сьогодні мама малюка Лариса, нарешті, може говорити про хворобу сина спокійно і з надією на видужання — допомагати хворій дитині взявся народний депутат Микола Жук.
Півтора роки хлопчик безрезультатно проходив медикаментозне лікування, від якого було більше побічних ефектів, ніж користі. Але якось у міському реабілітаційному центрі Лариса, котра вже майже  зневірилася, вперше почула про дельфінотерапію. Одна з мам розповіла, що вже після перших сеансів у її дитини настало значне поліпшення.
Це було надією на порятунок сина. Але, щоб одержати можливість пройти курс дельфінотерапії, батькам Захара необхідно було зібрати чималу суму.
— Звернутися до Миколи Жука мені також порадила одна з мам, — розповідає Лариса Андрусенко, — відомо, що він багатьом допомагає. Саме тому пішла до нього на прийом із проханням про підтримку. Микола Васильович сказав, що допоможе, і вже невдовзі виконав обіцянку.
Відвідання Севастопольського океанаріуму-дельфінаріуму стало справжнім дивом. Дельфіни одразу зацікавили Захара. Він зовсім не боявся їх, обіймав, годував рибою і з великим задоволенням бавився із ними. Уже після кількох сеансів Лариса почула від сина таке довгоочікуване слово «мама». Дельфінотерапія, за її словами, перевершила всі очікування. У наступні кілька місяців у Захара постійно поліпшуються мова та інтелектуальні здібності, з’явилося бажання спілкуватися з однолітками.
— Зараз ми вже прості задачки розв’язуємо, пазли складаємо, виконуємо завдання, добре знаємо лічбу. Вдома розвиваємо дрібну моторику, займаємося логоритмікою, на дитячому майданчику граємося з іншими дітками, чого раніше не було, — каже Лариса Андрусенко. — Спасибі добрій людині, яка дала нам надію, а Захару — можливість побачити й полюбити світ!
 
Миколаїв.