Голова Верховної Ради Андрій Парубій учора взяв участь у роботі семінару «Розвиток ефективного парламентського контролю за спецслужбами України». 

Борислав Береза, Оксана Юринець, Ганна Гопко під час семінару.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

До дискусії, окрім народних депутатів, долучилися й міжнародні експерти. Зокрема, голова Консультативної місії Європейського Союзу Кястутіс Ланчінскас, керівник відділу Східної Європи, Південного Кавказу, Центральної Азії DCAF Філіпп Флурі. Наш парламентський корпус представляли члени міжфракційного об’єднання «Безпека і розвиток» Андрій Левус, секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник, голова Комітету в закордонних справах Ганна Гопко. Дискусія проходила у форматі Chatham House, коли учасники заходу можуть вільно користуватися отриманою інформацією, але не мають права розголошувати імена та місце роботи промовців. Після завершення заходу його учасники дали брифінг.

Семінар став своєрідним майданчиком для обміну досвідом між народними депутатами, а також міжнародними та українськими експертами-практиками з питань національної безпеки. У результаті діалогу напрацьовано низку рекомендацій, які можуть допомогти й підтримати українські спецслужби в їх прагненні до трансформації.

Говорили під час семінару і про перспективи створення окремого Комітету Верховної Ради, до повноважень якого належатиме здійснення контрольних функцій за діяльністю спецслужб.