БРИФІНГИ

Напередодні Дня захисту дітей — 1 червня — Верховна Рада має відновити соціальні пільги та допомоги для родин із дітьми, повернувши їх до рівня 2014 року. Про це заявили на брифінгу народні депутати України Юрій Павленко та Наталія Королевська (фракція Опозиційного блоку) та представниці національної платформи «Жінки за мир».

За словами Ю. Павленка, нещодавно було створено Раду матерів України для захисту та підтримки сімей із дітьми. Ірина Ніколаєнко, голова всеукраїнської громадської організації багатодітних родин України, закликала депутатів ухвалити понад десять законопроектів, які внесено до парламенту, спрямованих на посилення соціального захисту родин із дітьми: «Матері України вже не стоятимуть осторонь, ми хочемо, щоб у нашої країни було добре майбутнє і нарешті припинилась жахлива демографічна криза».
«Як мати і лікар, вимагаю повернути на доопрацювання та перегляд медичну і освітню реформи», — додала мати десятьох дітей Альона Артеменко, лікар-психіатр із Одеси.
Наталія Королевська наголосила, що парламент має розглянути, як першочергові, законопроекти та постанови, спрямовані на захист дітей та багатодітних родин, а також закон про соціальний захист та підтримку дітей, постраждалих від війни, та дітей переселенців, відновити пільги та компенсації при народженні дитини до трьох років, безоплатне харчування дітей у школах. За словами депутата, за останні чотири роки народжуваність в Україні скоротилася в рік на 100 тисяч дітей.

Газівники крадуть субсидії?

Через систему облгазів з початку нинішнього року почали крастися субсидії — про це заявила народний депутат України Тетяна Чорновол (фракція «Народний фронт»). За її словами, через новий порядок розрахунку субсидій у державі, який діє з початку 2018 року, обсяг субсидій розраховується не на підставі актів звіряння, а на підставі тих даних і обсягів споживання, які подають облгази. «Тобто що вони намалюють — це і вважається той обсяг, який повинен погашатися субсидіями, — зауважила Чорновол.

— Таким чином, облгази, які тримають у повній монополії і секреті обсяги фінансування газу населенням України, розрахунків та боргів, отримали можливість перекидати кошти. На папері субсидії і купівля газу збільшилися у п’ять разів, але цей газ не було поставлено. Це означає, що ці кошти було спрямовано на компанії Фірташа як переплата. Чи буде ця переплата погашена? За декілька місяців така махінація вже з’їла три мільярди гривень субсидій. Три мільярди пішли на підтримку олігархічної групи Фірташа». Парламентарій закликала уряд переглянути постанову про порядок нарахувань субсидій та прийняти відповідні підзаконні акти. А парламент — ухвалити законопроект про прозору систему обліку газу і створення єдиного реєстру абонентів газу.

Олександра КУЧЕРЯВА.